Mesto za reklamu

09.07.2019.

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да је данас разговарао са бугарском колегиницом Екатарином Захаријевом о свему што се догодило после недавне изјаве бугарског премијера Бојка Борисова о Косову и будућем шефу европске дипломатије, истаквши да се ради погрешној интерпретацији у српским медијима и да су изглађени сви неспоразуми.

“Разговарали смо о свим овим неспоразумима који су се ових дана одвијали на нашим релацијама, што је обављено и кроз разговоре са амбасадорима у нашим министарствима, али данас смо установили, анализирајући како је то пренето у појединим медијима, да је очигледно да је дошло до погрешне интерпетације онога што је рекао Борисов и онога што је објављено у медијима”, рекао је Дачић.

Из онога што је објављено у српским медијима могло се закључити да Бугарска у ствари упозорава Борела да он мора да поштује став ЕУ о томе да је Косово независно, што је са наше стране веома спорно јер ЕУ није утврдила да је Косово независно, рекао је Дачић.

Како је додао, то није јединствен став у ЕУ, јер је ЕУ статусно неутрална и означава Косово са звездицом и фуснотом у својим документима.

“Из анализе с министарком, суштина онога што је Борисов рекао јесте да је он у ствари одговарао на питање о томе да ли ће Борел бити пртистрасан, имајући у виду да постоје примедбе на то што није признао Косово од стране неких земаља и да је он рекао да ће свакако гледати да уважава и ставове других земаља у оквиру ЕУ које су признале Косово”, казао је Дачић.

То, како каже, суштински мења оно што је пренето. Дачић додаје да је веома важно што су рашчисћени сви детаљи.

“Бојко Борисов је човек са којим сам сарађивао дуги низ година и зато сам био изненађен том изјавом за коју се сада испоставило да је погрешно интерпретирана, односно онако како је то преведено и пренето у нашим медијима. Вероватно има различитих интерпретација и у бугарским медијима и за то је био важно да се састанемо са министарком Захаријевом да то питање затворимо, отклонимо све неспоразуме”, рекао је он.

Дачић каже да Србија жели са Бугарском добре односе, пријатељске, стратешке и савезничке, јер сматра да је то у интересу обе државе и оба народа.

“Захвални смо на свему што је Бугарска помагала по питању европских интеграција, такође Бугарска може да рачуна на Србију, баш зато је наша жеља и била то да укажемо на то да треба да имамо међусобно разумевање. Очигледно је да ни у Бугарској нису разумели на шта сам ја имао примедбе када сам говорио, већ су мислили да нападам Борисова због онога како је он стварно рекао, а не због те интерпретације у нашим медијима”, рекао је он.

Посебно је, додао је он, уље на ватру долило то што је Рамуш Харадинај подржао то што је рекао Борисов и онда испада да је Бугарска стала на страну Косова.

“Важно је да се споразуми рашчисте и као што је Бојко рекао – ”Идемо даље”. Поздрављам га и желим да идемо даље чврсто држећи страну једни другима имајући пуно разумевања за све проблеме које имамо “, рекао је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here