Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Чланови Радне групе за међустраначки дијалог без странаца постигли су начелни договор о завршном документу о побољшању изборних услова, а потписивање се очекује следеће недеље, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић. Бошко Обрадовић каже да Двери неће потписати документ док не виде његову завршну верзију.

“Ово данас је био завршни састанак. Ми смо данас завршили расправу, остаје да тим који води Дејан Ђурђевић из Владе Србије преточи у папир додатне предлоге које смо чули и које је прихватио председник Александар Вучић”, рекао је Дачић новинарима.

Дачић је оценио да су сви учесници дијалога задовољни, можда, како је рекао, не у потпуности.

“Велико је задовољство што је власт показала жељу за компромисом и имплементираћемо све што смо договорили, да сутра сви можемо да кажемо да је дијалог дао резултате и да нико не сме да користи ове теме за бацање љаге на Србију”, рекао је Дачић.

Додао је да су сви на састанку рекли да ће потписати документ, наводећи да ће се то догодити следеће недеље.

Дачић је рекао да се начелни договор тиче изборног законодавства, изборног процеса у смислу подношења листа прикупљања потписа, контроле бирачког списка, контроле самог дана гласања, резултата избора, саопштавања резултата, утврђивања резултата до питања медија и финансирање кампање.

Председник парламента је захвалио Вучићу који је, каже, учествовао на више оваквих расправа и да се захваљујући њему дошло до компромиса по важним питањима.

Дачић је истакао да чланови Радне групе данас нису одлучивали о датуму избора, наводећи да је данас поновљено све о чему су више пута говорили, а то је да ће избори бити одржани 3. априла.

“Овде су још једном поновљени рокови за расписивање избора који су утврђени Уставом и законом”, рекао је Дачић и додао да би средином фебруара требало да буду расписани београдски и парламентарни избори, а почетком марта председнички.

Још једном је позвао опозицију да достави предлоге за Привремено надзорно тело за праћење избора, те споменуо да ће опозиција поред чланства у РИК-у имати место и у сталном саставу бирачких одбора у Србији.

“Такође разговарало се и о броју потписа потребних за одређене врсте избора, биће направљена посебна Радна група која ће се бавити бирачким списком, утврђивањем правилности о бирачким списку…”, навео је Дачић.

Када је реч о медијима, јавни сервиси су се већ изјаснили о томе шта би био њихов предлог, које ће емисије увести и како ће пратити кампању и извештавати о странкама у време избора. Такође, биће послато и писмо свим другим медијима да имају у виду демократске принципе.

Обрадовић: Не потписујемо док не видимо завршни документ

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да тај покрет неће потписати  документ док не виде његову завршну верзију.

“Демантујем председника Скупштине Србије ивицу Дачића, Двери нису рекле да ће потписати завршни документ док не видимо завршну верзију и док Председништво не донесе такву одлуку”, рекао је Обрадовић новинарима.

Он је подсетио да су Двери тражиле да седам водећих медија достави медија планове у којима би се повећало учешће опозиције у медијима, као и формирање надзорног тела за праћење избора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here