Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да није претња када Србија каже да ће бранити Србе на КиМ уколико дође до напада на њих, већ упозорење Приштини да се не играју ватром.

Ивица Дачић је тако реаговао на изјаву Хашима Тачија да ће “Косово на претње из Србије одговорити војском и полицијом”.

“Никакве претње не долазе из Србије. Није претња када Србија каже – ако нападнете Србе, ми ћемо да их бранимо. Шта треба да му кажемо – слободно нападните”, поручио је Дачић на прес конференцији са шефом дипломатије Гранаде.

Истакао је да је и међународним представницима речено да ће, уколико Кфор не гарантује безбедност, на шта је обавезан по резолуцији СБ УН 12 44, и ако дође до оружаног напада на Србе – Србија бранити Србе.

“То нико не може да нам забрани, јер онда Резолуција 1244 не постоји. Не да не постоји, него није на снази”, рекао је Дачић.

Указао је да не може да се не поштује најважнији део те резолуције, који говори да су једине безбедносне снаге Кфор, који мора да гарантује безбедност Срба.

Такав став није претња, већ упозорење да се не играју ватром, подвукао је Дачић.

“Највећа претња за њих саме су они сами”, нагласио је Дачић.

Како је рекао, поред свега што је Београд урадио, један од најважнијих фактора који је допринео позицији Београда су поступци Приштине.

“Они сами раде на своју штету и ја им се не бих мешао у тај посао, да праве штету сами себи”, рекао је Дачић.

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да ће укинути таксе када Трамп позове на разговоре, Дачић је иронично прокоментарисао: “Он је сада нека велика, важна личност, па ће га Трамп позвати”.

Како је рекао, занимљиво је да нико више не размишља о томе како ће да се дође до неког компромиса, већ Приштина сада само размишља о томе како да укину таксе, а да не испадну глупи.

“Зато су и о донели платформу, да кажу – сада смо укинули таксе, јер смо донели платформу. А, ту платформу могу да окаче као дневне, зидне новине у скупштини, у ходнику. И то у приземљу или у подруму”, рекао је Дачић.

Поновио је да није добро све оно што ради Приштина, али да могу тако да наставе, јер су на добром путу да изгубе све што су урадили и добили.

“Сад су коначно сви могли да виде кога су подржавали и колико су они привржени Западу и колико ће да послушају Запад”, рекао је Дачић.

Додао је да лично нема ништа против да им ЕУ омогући визну либерализацију, али да им неће дати, јер и Унија зна да ће сви да оду тамо.

“Кад је Косово толико добро, знам што им не дају визе? Подржавају их да уђу у Интерпол, а не дају им визну либерализацију”, рекао је Дачић.

“Неке земље играју двоструку игру по питању такси”

Министар Дачић је изјавио да немају сви у међународној заједници жељу да се настави дијалог Београда и Приштине и да се нађе решење за Косово и Метохију, а да неке земље играју двоструку игру.

Дачић је тако одговорио на питање како је могуће да ни САД, нити ЕУ и други велики играчи не могу да присиле Приштину да повуче таксе на српску робу.

“Ја не верујем да је то баш тако, изразио сам и раније сумњу да је реч о двострукој игри и сада треба да утврдимо ко игра те двоструке игре и шта је циљ тога”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, нису сви заинтересовани да се укину таксе као предуслов за наставак дијалога.

“Имамо мултиплицирање разних геополитичких проблема, није више само ствар да се ту преплићу Исток и Запад, већ се преплићу и различити интереси унутар Запада”, рекао је шеф српске дипломатије.

Навео је да неке земље храбре косовског премијера Рамуша Харадинаја да Приштина не укине таксе управо да се не би наставио дијалог.

“Неке земље му кажу немој још”, рекао је Дачић додајући да поједине земље кажу Приштини да сачека са укидањем такси док се не заврше избори у ЕУ.

Указао је да је очигледно да Немачка и Велика Британије из различитих разлога не деле ентузијазам када је реч о брзом проналажењу неког решења.

Једни су против, како каже Дачић, због избора, други зато што ће доћи нови људи на чело органа ЕУ, а трећи су против јер се противе принципу разграничења и залажу се да Косово не мања границе.

“Ми смо највеће присталице немењања граница Косова, само што су тај принцип одавно нарушили, сада сте се сетили немењања граница. То би било као кад је (Садам) Хусеин заузео Кувајт па каже нема више промена граница”, истакао је Дачић.

Додао је да је логично питање како је могуће да таксе сада опстају и што притисак међународне заједнице не даје ефекта и оценио да је то зато што нема јасно прецизираних мера против Приштине, због чега и неће доћи до укидања такси.

“Нама је најважније да се дијалогом дође до решења, а не једностраним решењима”, поручио је Дачић.

“Изјава Могеринијеве ништа ново, без промене формата”

У недавној изјави високе представнице ЕУ Федерике Могерини да финални споразум Београда и Приштине мора бити у складу са међународним правом и добити подршку Савета безбедности УН, Дачић не види ништа ново у односу на оно о чему је Београд говорио и раније.

Додао је и да не верује да ће доћи до промене формата дијалога.

На питање да ли и он, као неки, ту њену изјаву, као и став изасланика Европског парламента Дејвида Мекалистера о укључивању Русије и САД у дијалог, види као израз немоћи ЕУ у проналажењу решења за КиМ, Дачић је рекао: “Та изјава није ништа ново у односу на оно што смо и ми говорили раније, само неке изјаве пролазе незапажено”.

“Одувек сам говорио да свако решење на крају мора да буде верификовано и преточено у правне тековине међународног поретка неком одлуком Савета безбедности УН”, додао је Дачић.

Указао је и да су и услови под којима су прекинута оружана дејства на Косову, Кумановски споразум, касније постали део Резолуције СБ УН 1244.

“То не значи да ће доћи до промене формата и да се о томе размишља, мада има држава, посебно неких ЕУ земаља, које сматрају да Могеринијева не ради како треба и да би они требало да преузму иницијативу. Ја желим тим земљама да кажем да ако мисле да Србију треба више да притискају да призна независност Косова – да не рачунају на то”, истакао је Дачић.

Неке од тих земаља појављују се сада са идејама да дају неке нове планове да Србија призна Косово, а ЗСО да има неку велику аутономију.

“Немојте да мислите да је то реално, немојте да се заносите. Србија је рекла да жели компромис, а то што они траже није компромис, него прихватање једностране одлуке Приштине. И ми можемо да кажемо, имамо нашу платформу – Косово као аутономија у оквиру Србије. Који ће мађионичар наћи компромис за то”, упитао је Дачић.

Такође је рекао да Србија генерално позитивно оцењује активности САД, јер су показале висок ниво заинтересованости да се дође до компромисног решења.

“Треба бити прецизан, не треба говорити да се САД, Русија слажу са свим предлозима који се чују. Они се слажу са идејом да ће Београд и Приштина да се нешто договоре”, објашњава Дачић.

Додаје да се ствара ситуација да када САД, које до сада нису хтеле да чују да се изнова разговара, допуштају ту могућност, неке европске земље хушкају Албанце да не прихвате било какав компромис.

“Тражите екстремне захтеве, Србија мора да попусти. Србија неће попустити”, истакао је Дачић.

Очекујемо оптужбе и пресуде од Специјалног суда

Министар Ивица Дачић је изјавио да Србија поздравља формирање Специјалног суда за злочине ОВК и да се нада да ће он донети неке пресуде, подсетивши да никада ниједан Албанац није осуђен за злочине над Србима пред међународним судовима.

Дачић је, коментаришући наводе медија о саставу Специјализованог већа Хашког суда за злочине ОВК и да су међу члановима већа адвокати Младена Маркача и Анте Готовине, рекао да у тим наводима има доста истине, да су неки људи били раније инволвирани у догађаје на КиМ, али да он не жели унапред да изражава осуду или сумњу у оно што ће се десити.

“Ми очекујемо оптужбе, очекујемо пресуде. Већ сам рекао да се празне неке ћелије у Хашком трибуналу, што значи да се у наредном периоду очекује и прво притварање”, рекао је Дачић.

Истакао и да је Албанцима требало судити и пред другим судовима, а не само пред Специјализованим већем.

Дачић је подвукао и да ниједан Албанац никада није осуђен за злочине против Срба пред међународним судовима.

“Харадинаја је Тачи послао два пута у Хаг, а он је побио све сведоке и у недостатку сведока је ослобођен”, рекао је Дачић.

„Српска стварност“ / Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here