Mesto za reklamu
  1. 0 09. 2019.

Први  потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас у Братислави да  заједничким напорима треба пронаћи најбољи пут сарадње у обезбеђивању трајног мира на простору земаља чланица ОЕБС-а.

Обраћајући се учесницима конференције ОЕБС-а на високом нивоу “Preventing Conflicts, Sustaining Peace and Promoting Comprehensive Security for All”, министар Дачић је најпре подсетио да је Србија један од оснивача и чланица ОЕБС-ове Групе пријатеља управљања и реформе сектора безбедности од њеног оснивања 2014. године. Као председавајући ОЕБС-у 2015. године, ово питање Србија је уврстила међу своје приоритете и организовала успешну конференцију у Београду на ту тему.

„Наша активност и константна посвећеност реформи сектора безбедности указује на спремност да наставимо да улажемо напоре у промоцију овог концепта, јер дубоко верујемо да је уређен сектор безбедности један од најважнијих елемената за добро управљање државом у целини“ – рекао је Дачић и додао:

„Предуслов за заједничке активности, које би допринеле изградњи мира и стабилности на регионалном и глобалном плану, јесте на првом месту стварање ефикасних и поузданих националних безбедносних сектора.

Јачање способности националних безбедносних сектора за ефикасно реаговање на изазове попут тероризма и насилног екстремизма, транснационалног организованог криминала, трговине људима и наркотицима, као и на изазове на плану сајбер безбедности, тражи посвећеност, упорност и решеност свих релевантних актера друштва.

Кључни елементи за успех у овом подухвату су национално власништво над процесом реформе и свеобухватан приступ и сарадња представника државних институција, цивилног друштва, академске заједнице и медија.

Дубоко сам уверен у то да ОЕБС, као регионална безбедносна организација и платформа за дијалог држава учесница и партнера за сарадњу, поседује огроман потенцијал да обезбеди инклузиван и холистички приступ процесу управљања и реформе сектора безбедности.

Из дугогодишњег искуства у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији, која траје готово две деценије, сматрам да мисије ОЕБС-а на терену треба да наставе да играју значајну улогу у обликовању дугорочно одрживог безбедносног сектора у државама учесницама кроз подршку институцијама у реформском процесу, водећи при томе рачуна о специфичним потребама сваке државе.

Кључни принцип и предуслов у овом процесу јесте национално власништво над процесом реформи, као и неговање партнерског односа државе домаћина и присуства ОЕБС-а.

У Републици Србији, управљање и реформа сектора безбедности представља важан сегмент свеобухватних реформских процеса у друштву. Ова реформа за циљ има успостављање и развој безбедносног система који омогућава мир, стабилност и просперитет наше државе и њених грађана и гарантује поштовање људских права и владавину права“.

Србија придаје изузетан значај учешћу у мисијама и операцијама УН и ЕУ, у којима припадници Министарства одбране, Војске Србије и МУП-а добијају признања.

Напори Србије да повећа своје учешће у цивилним мисијама, као што је Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини, потврђује нашу спремност да делимо одговорност и терет у изградњи мира и стабилности свуда где је то потребно, поштујући међународно право и признате универзалне стандарде“ – закључио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here