14.11.2019.

Министар спољних послова Ивица Дачић прецизирао је данас да од 193 чланице УН, 94 земље не признају такозвано Косово, а да је исто толико на страни Приштине, док је пет спорно и под знаком питања.

„Ми настављамо даље са политиком повлачења признања. Истакао бих да 94 земље које нису признале Косово имају 5,4 милијарде становника, док 2,05 милијарди становника живи у земљама које признају Косово“, рекао је Дачић и поручио:

„Само да се зна, то је реална ситуација.“

Објаснио је да је пет земаља „спорно“, јер се неке налазе у фази преиспитивања, за неке Приштина тврди да су их признали, а не гласају за њих…

„Косово нема тих пет гласова, они немају већину и тај број земаља који их признаје, сваког дана ће бити све мањи“, подвукао је Дачић и додао да више нема учлањења, а да ће признања бити све мања.

Он је објаснио да је намера стратегије лобирања за повлачење признања независности тзв. Косова да се Приштина натера да схвати да мора да прави компромис, да не мисле да је све готово и да имају 116 земаља које су на њиховој страни.

Шеф српске дипломатије рекао је свима да буду спремни, јер ће бити још повлачења признања.

Дачић је рекао да је те прецизне информације изнео због разних навода у медијима.

„Београд је кренуо у офанзиву повлачења када је Косово почело да се пријављује у УНЕСКО и Интерпол и када је међународна заједница подржала Косово да постане чланица тих организација, говорећи да је то добро због културе и полиције“, навео је Дачић и додао да то није била намера Приштине која се у европским папирима води са фуснотом или звездицом.

Подсетио је да се Приштина није пријавила са фуснотом и звездицом за чланство у међународним организацијама и нагласио да је Србија кренула у дипломатску офанзиву када је Приштина тврдила да постоји 116 земаља које их признају.

Дачић је изразио незадовољство што неко стално има примедбе и „соли памет“ да су земље које су повукле признање мале, док, додаје, Приштини не смета ни то када их подржи земља која има 50.000 становника, иако је, каже, сваки глас важан.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here