Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Ако постоји политичка воља за решавање проблема, сваки проблем је могуће решити, а Србија жели да се постигне договор са Приштином, изјавио је министар спољих послова Ивица Дачић у Делфима.

Ивица Дачић је истакао да је Србија спремна за компромисе, али да ће тешко доћи до договора ако албанска страна мисли да је компромис у томе да ми признамо њихов једнострани акт, тзв. независно Косово.

“Ако неко очекује да је решење проблема да Србија призна независност Косова, а не да се у Приштини створи довољна политичка мудрост да се иде у компромисе, као што је случај са Атином и Скопљем, ту ће вероватно тешко бити договора”, рекао је Дачић синоћ у Грчкој учествујући на четвртом Економком форуму у Делфима.

Упозорио је и на идеју да се формира “велика Албанија”. “У Приштини има 100 пута више албанских застава него косовских. Сами приштински лидери кажу да им се не свиђа косовска застава, да је албанска застава њихова застава. Немојмо да се правимо наивни да ће Косово и Албанија бити две државе. Ми нисмо деца”, рекао је Дачић.

Истакао је да Албанци не могу бити народ у Европи који ће имати две државе или неко мисли да је то могуће. “Да будемо реални, они хоће ‘велику Албанију’ нека је стварају, али не са Србима. Ми нећемо предузимати ништа што би реметило дијалог”, рекао је Дачић.

Поновио је да Србија жели компромис, али је запитао који је то компромис. “Нека свако узме своју земљу, пре него што одржи лекцију Србији. Нека узме своју земљу и нека види да ли нека национална мањина може да прогласи државу и да ћете ви да аплаудирате томе. Не верујем да ће ико то да уради”, истакао је Дачић.

Указао је да је реч о историјском идентитету српског народа. “На Косову се налази Патријаршија Српске православне цркве – тамо је настала и тамо је направљена. Који то Србин може да каже да прихвата да је то албанско”, указао је Дачић.

Подсетио је да је он започео преговоре са косовским председником Хашимом Тачијем и потписао Бриселски споразум 2013. године, али указује да многе обавезе нису испуњене, као што је то случај са ЗСО ни шест година касније.

“Након тога, Косово доноси одлуку да формира војску иако су резолуцијом СБ УН једине војне снаге – снаге КФОР-а и НАТО-а. Да би на крају Косово увело таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ зато што Србија није признала независност Косова”, рекао је Дачић.

Министар се осврнуо на, како каже, не тако далеку историју када је Призрен био прва српска престоница, а да је дошло до “етничког чишћења кроз векове.

“Сукоб између Србије и Турске био је на Косову, јер је то био центар Србије, Београд је био периферија. Срби су протеривани током турске окупације, становништво је исламизирано и насељавани су Албанци. У том првом српском главном граду Призрену из 14. века данас живи свега 25 Срба. То је последица етничког чишћења кроз векове”, нагласио је Дачић.

Скренуо је пажњу и на то да је у бившој Југославији Косово било покрајина у саставу Србије.

“То право да нека национална мањина која на неком делу територије чини већину може да створи своју државу без сагласности земље од које жели да се отцепи је веома проблематично и ви то добро знате”, рекао је Дачић у свом говору.

Истакао је и пример Каталоније, за који каже да показује двоструке стандарде.

“Када Каталонија жели да уради једностране потезе то је за Европску унију неприхватљиво, а за неке земље ЕУ је било прихватљиво да прихвати једностране потезе Косова”, наводи министар.

„Српска стварност“ / МСП /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here