1. 05. 2020.

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је током видео-састанка земаља чланица Централно-европске иницијативе да се изазови и последице пандемије коронавируса могу победити само заједничким снагама.

“Сада, више него икада, морамо уједињеним стратегијама, искуством и средствима победити до сада вероватно највећи изазов у 21. веку”, рекао је Ивица Дачић на ванредном видео-састанку премијера држава чланица Централно-европске иницијативе.

Изразио је захвалност Централно-европској иницијативи на томе што је објављен ванредни позив за пројекте који је, између осталог, намењен и микро, малим и средњим предузећима.

Дачић је истакао да се економске последице пандемије морају ублажити и спречити и додао да је Србија спремна за сваку даљу меру када је у питању учвршћивање економских веза и продубљивање тржишта региона.

Подсетио је да су Европска комисија и чланице Европске уније појединачно издвојиле значајна средства и донирале заштитну опрему Србији и региону, док је истовремено Србија помогла у репатријацији грађана Европске уније и упутила помоћ у заштитној опреми појединим чланицама ЦЕИ, којима је она била изузетно потребна.

Указао је и да је здравље грађана приоритет, те да се Србија ухватила у коштац са епидемијом правовременим и ефикасним мерама.

Број заражених на дневном нивоу је у константном опадању, док је смртност међу зараженима око два посто, рекао је Дачић.

Навео је и да ће Србија помоћи приватном сектору који се суочава са ризиком од неликвидности и несолвентности да смање очекиване губитке, истичући да је приоритет здравље радника и стабилност привреде.

Рекао је и да Србија већ чини кораке ка постепеном отварању граница, поштујући епидемиолошке препоруке, те да ће почев од 1. јуна бити отворне границе за држављане Албаније, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније, што је, такође, у духу јачања поверења и сарадње у региону.

У свом говору, Дачић се осврнуо и на хапшење епископа Јоаникија и свештеника СПЦ у Црној Гори, наводећи да Србија очекује да они буду пуштени у најкаћем временском периоду, истичући да то није мешање у унутрашње ствари Црне Горе, већ да је у најбољем интересу две земље и регионалне стабилности и сарадње.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here