Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Билатерални односи Србије и Чешке су на веома високом нивоу, а њих прати и развој економске сарадње, закључено је после састанака председника Скупштине Србије са највишим званичницима Чешке. Домаћини су у Прагу поручили и да ће та земља наставити да пружа пуну подршку Србији на њеном европском путу.

Политички ветеран, који је пре неколико месеци изненадио многе извињењем због бомбардовања Србије 1999, Милош Земан председнику српског парламента поновио је свој став о косовском проблему.

“Једном речју изнео је све оно што ми волимо да чујемо. И ја сам му пренео захвалност нашег народа и грађана. Он има пуно разумевања око тог проблема. Рекао ми је да није примио писма за њиховог амбасадора и да није послао чешког амбасадора на Косово”, рекао је председник Народне скупштине Ивица Дачић.

Од Чешке и потврда да ће се и даље залагати за брзу европску интеграцију Србије, без условљавања. Да ће то бити један од кључних приоритета када Чешка преузме кормило Уније следеце године, потврдили су и председник Владе и председник представничког дома парламента.

“Ми ћемо сигурно да настојимо да питање проширења ЕУ на земље Западног Балкана буде развијено. Последњи пут сам о томе разговарао пре три дана са представницима Словачке и Аустрије, а то је била тема и на састанку са немацким председником који је недавно био у Прагу. Нас чекају избори за 40 дана, али без обзира на то какви резултати буду, пријатељски односи са Србијом морају бити сачувани”, рекао је председник Представничког дома Парламента Чешке Републике Радек Вондрачек.

Бележе се и све бољи економски односи. Трговинска размена две земље премашује милијарду и 200 милиона евра. Србија у Чешку највише извози електричне машине и намештај, а из ње увози друмска возила.

“Постоје изузетне симпатије грађана Србије према Чешкој, у свин сегметнима, од расположења да се ради са чешким компанијама, па до жеље за туризмом”, рекао је Дачић.

Унапређење сарадње на пољу туризма, зависице и од брзине опоравка обе земље од коронавируса.

У Чешкој, која се насла у самом врху листе земаља са највећом стопом смртности од короне, епидемијска ситуација је сада под контролом, бележе око 200 новоинфицираних дневно.

Вакцинисано је нешто више од половине становништва, а како би мотивисала грађане, Влада је донела одлуку да запослени који приме вакцину добију додатна два дана одмора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here