Mesto za reklamu

28.09.2019.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са активистима удружења „Одбранимо реке Старе планине“ о изградњи деривационих мини хидроелектрана на Старој планини и у заштићеним подручјима.

Декан Шумарског факултета Ратко Ристић рекао је да су од Вучића добили одговор — да ће он предложити Влади да забрани изгадњу мини хидроелектрана у заштићеним подручјима.

Ратко Ристић је рекао да би одлуком о забрани изградње мини хидроелектрана Србија постала прва држава у Европи која је то учинила.

„То је, иначе, један од три закључака са састанка“, рекао је Ристић и додао да им је председник рекао да ће, током обиласка пиротског округа, посетити село Ракита, где се прави мала хидроелектрана „Звонце“, која је изазвала доста контроверзи и незадовољство локалног становништва.

„Закључено је и да ће се значајно пооштрити све процедуре током којих се стичу услови за одобравање пројектне документације и контрола рада за мале хидроелектране“, каже Ристић.

„Сматрамо да је разговор био конструктиван и да представља велики корак напред у решавању проблема изградње малих хидроелектрана“, истакао је Ристић, а пренео је Танјуг.

Када је реч о мини хидроелектранама чија је изградња већ почела, Ристић је казао да је потребно урадити анализу која ће показати шта је то урађено у складу са законом, а шта супротно законским одредбама.

„Верујем да ће бити обављена и контрола таквих објеката, надамо се решењу у наредном периоду“, рекао је Ристић после састанка коме су, поред председника Србије и представника удружења, присуствовали и министар енергетике Александар Антић и представници Министарства за грађевинарство, саобраћај и инфраструткуру.

Ристић је навео да очекује да ће Скупштина Србије брзо усвојити измењени закон о заштити природе, којим би градња у заштићеним подручјима била забрањена.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here