Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Делегација политичких представника Срба са Косова и Метохије започела је своју дводневну посету Берлину састанком са директором Канцеларије за југоисточну Европу Министарства спољних послова Немачке, господином Кристијаном Хелбахом, наводи се у саопштењу Српске листе. Из Кабинета Меркелове најављен и долазак Рамуша Харадинаја.

Главна тема разговора делегације Српске листе коју чине председник Горан Ракић, потпредседник Далибор Јевтић и чланови председништва Братислав Николић и Саша Милосављевић, била је тренутна политичко-безбедоносна ситуација на Косову.

Представници Срба су саговорника информисали о стању и положају српског народа на Космету и упознали га са константним кршењем људских права Срба, али и недвосмислено  указали на све веће тензије које су резултат одређених одлука власти у Приштини, као и потреби да се дијалог настави и да се уклоне препреке, попут такси од 100% на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине, како би се дала шанса решавању свих проблема.

На састанку је било речи и о последњој акцији полиције Косова на северу Космета када је без потребе употребљена велика сила под изговором борбе против корупције и криминала и да постоји опасност да се са таквом праксом може наставити са циљем застрашивања српског народа.

Иначе на самом састанку је гоподин Хелбах честитао председнику Српске листе Горану Ракићу на поновном избору за градоначелника Северне Митровице, где је уз захвалност господин Ракић констатовао да је то била прва честитка неког из међународне заједнице, која је требала да честита на чињеници да су избори на северу Косова протекли мирно.

Делегација Српске листе наставља сутра посету Берлину састанцима са саветником канцеларке Меркел, господином Матиасом Лутенбергом као и састанцима у Бундестагу, наводи се у саопштењу Српске листе.

Најављен и сусрет Меркелове и Харадинаја

У међувремену, медији потврђују, позивајући се на потпаролку немачке владе, да ће се сутра са канцеларком Меркел у Берлину састати и Рамуш Харадинај, са којим је Српска листа формирала коалициону владу пре две године.

„Дана 06. јуна око поднева, канцеларка Меркел очекује премијера Косова Рамуша Харадинаја. Садржај радног састанка су билатерални односи између Косова и Немачке, питања спољне политике са посебним фокусом на односе између Србије и Косова”, саопштила је немачка влада, а преноси Клан Косова. У саопштењу из Канцеларије Ангеле Меркел то је и потврђено.

Недавно се огласио и Харадинај објавом на Фејсбук профилу, којом је потврдио посету, и најавио да ће већ данас отпутовати у Берлин.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here