Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Део опозиције предвођене Странком слободе и правде Драгана Ђиласа представио је платформу за преговоре о изборним условима под окриљем ЕП у којој се предлаже Формирање Министарства за спровођење избора, паралелно уредништво у јавним сервисима, ванредни избори на свим нивоима уз раздвајање термина избора за различите нивое власти и мораторијум на уставне промене.

Платформу са тим захтевима у београдском Медија центру представили су заменик председника Слободе и правде Борко Стефановић, потпредседница ДС-a који предводи Зоран Лутовац, Драгана Ракић, председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић, председник ПСГ Павле Грбовић, председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић и представница организације Не давимо Београд Биљана Ђорђевић.

Стефановић је казао да би Министарство за спровођење избора, које би водила нестраначка личност, требало да има извршна овлашћења, повереника у јавном сектору и предузећима у већинском државном власништву, који би, како каже, прикупљао податке о наводним притисцима и онемогућио “злоупотребу средстава у циљу гласања за владајућу странку”

Стефановић истиче је њихов предлог да се уведе “паралелно уредништво” у РТС и РТВ, јер, како каже јавни сервиси имају обавезу да двострано информише грађане што они, о његовој оцени не чине, као и да треба увести ново незваисно тело које би вршило надзор над електронским медијима.

Ракићева је казала да су циљеви платформе да се грађанима обезбеди слободно и тајно изјашњавање на изборима, што подразумева, по њеним речима, да нико не сме грађане да присиљава како ће да гласају нити да од њих траже потврду за то.

Ракићева додаје да платформа има још три циља, а то су спречавање коришћења државних ресурса у политичке сврхе, ослобађање медија и успостављање стручних тела која контролишу предизборни и изборни процес.

“Надам се да ће опозиција доћи до јединствене платформе иза које ћемо сви стати”, рекла је Ракићева.

Биљана Ђорђевић је образлажући предлог о раздвајању избора као још један захтев навела – да носилац листе мора да буде кандидат на тој листи, јер се, каже, дешавало да је Александар Вучић носилац листе за изборе у месним заједницама, као и на свим другим нивоима.

Небојша Зеленовић је поновио захтев да треба доделити националну фреквенцију још једној телевизији на конкурсу, јер сматра да би то могло да промени слику у медијском животу.

На питање да ли је могуће да се договоре са делом опозиције окупљене око Бориса Тадића, одговорили су да постоји могућност за разговор, али не преко медија, али су и приметили да им је приступ у платформама другачији.

Део опозиције око ССП-а предлажу доношење лекс специјалиса како би циљеви могли да се остваре, јер, њихове предлоге садашњи закони не познају.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here