Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Представници опозиционих партија које бојкотују рад Парламента оценили су да је Предлог закона који би требало да реши проблем власника кредита индексираних у швајцарским францима лош и штетан за све грађане Србије, без обзира да ли су или нису подигли такав кредит.

“Сто милиона евра којим држава помаже банке у цилу решавања проблема задужених у швајцарцима неће платити они који су афирмисали такве кредити, неће бити кажњене ни банке, већ људи који немају везе с тим”, рекао је лидер Нове странке Зоран Живковић коментаришући Предлог закона о коме посланици расправљају.

Бивши премијер Србије рекао да је важно да се утврди ко је крив за проблем задужених да ли су то банке, држава или сами клијетни.

“Ако је била држава онда треба казнити оне који су створили нејасну слику о кредитима, наравно да постоји делимична одговорност грађана и банака које нису биле довољно експлицитне”, рекао је Живковић у холу парламетна за који се, као је рекао, посланици морају изборити да буде “храм деморатије а не Нотрдам”.

Како је навео, у време када су узимани ти кредити гувернер НБС Радован Јелашић је упозоравао на проблем док је министар Милан Париводић говорио да је то одлична шанса.

“Сигурно је сигурно да ће сви грађани бити оштећени иако нису криви за ситуацију задужених у швајцарцима”, рекао је Живковић и оценио да је Предлог закона “нова ноћна мора грађана”.

Постоји пример који је добро решење што је, каже, био један од првих потеза власти после 5. октобра, а реч је о враћању старе девизне штедње и новца из пирамидалних банака за које је држава дала гаранције.

За лидера Двери Бошка Обрадовића, који је говорио на посебној конференцији за новинаре, најбоље решење за регулисање “једног од највећих банкарских скандала у новијој историји Србије” је оно примењено у Мађарској, односно да се сва задужења прерачунају у динаре.

Обрадовић је затражио да се каже ко ће одговарати за пљачку грађана која је реализована уз сагласност врха власти.

“До сада нисмо имали закон који омогућује банкарску пљачку, а сада добијамо закон који озакоњује пљачку”, казао је Обрадовић уз оцену да је то дискриминаторски закон јер се не односи на људе који су отплатили кредите или оне којима је имовина одузета због хипотеке.

Марко Ђуришић из Социјалдемократске странке оценио је да није смело да се догоди да јавна расправа изостане јер ће у циљу решавања проблема држава морати да издвоји 100 милиона евра.

Око 16.000 људи задужено је швајцарским францима.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here