Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Представници опозиционих странака, међу којима су Нова странка и Социјалдемократска странка, представили су предлог платформу за међупартијски дијалог под окриљем Европског парламента која подразумева формирање два координациона тела задужена за медије и праћење тока изборног процеса.

Председник Нове странке Арис Мовсесијан рекао је да је платформа резултат договора 12 организација и да ће бити представљена и другим опозиционим странкама, са циљем са се унапреде изборни услови.

Он је, одговарајући на питање о могућим изборима до краја године, рекао да “нема тачног одговора на спекулације председника Србије Александра Вучића”, уз напомену да су градски и председнички избори редовни и постоје јасни рокови за њихово одржавање.

Раде Вељановски, испред Грађанског демократског форума, указао је да је платформа максимално реалистична и не захтева измену постојећег законодавства.

Формирала би се два ад хок тела – Координационо тело за медијско праћење избора и Координационо тело за праћење изборног процеса, рекао је Вељановски и навео да би оба имала по седам чланова.

Одлуку о формирању тела које би се бавило медијским праћењем избора доноси Министарство културе, оно би сарађивало са Регулаторним телом за електронске медије и Саветом за штампу, рекао је Вељановски, док би друго тело било формирано одлуком Владе Србије.

Координационо тело би сарађивало са Изборном комисијом и бирачким одборима, додао је, између осталог Вељановски и нагласио да би у договору са руководством РТС-а ова два тела сваког дана имала емисију од 15 минута на јавном сервису у којој би износили своје налазе.

Вељановски је објаснио да њихов саговорник у овом тренутку није власт, већ друге опозиционе странке, а да ће платформу упутити председнику Скупштине Србије Ивици Дачићу.

“Уколико опозиционе странке које стоје иза ове платформе оцене да је немогуће постићи договор са властима, увек остаје могућност лекс специјалиса, као што је био случај деведесетих година”, рекао је Тадић.

Додао је да ће странке опозиције наставити разговоре са руководством РТС-а о заступљености опозиционих странака на јавном сервису, али указује да би требало “иза затворених врата” размислити и о могућности учествовања у емисијама и обраћања бирачима “тамо где је лед најдебљи”.

Упитан да ли то значи гостовање на телевизијама Пинк, Хепи и Прва, Тадић није одбацио ту могућност, али понавља да би о томе требало постићи заједнички договор, како би се избегла ситација да једни друге називају издајницима.

Сви заједно треба да се договоримо о томе, јер премало нас је да бисмо се делили у овом тренутку, рекао је Тадић и нагласио да се треба обратити и бирачима који о активностима опозиције ништа или мало знају.

Он је рекао и да још није донета одлука ко би групацију, која је урадила овај предлог платформе, могао да заступа у преговорима власти и опозиције под покровитељством Европског парламента.

Учесници састанка рекли су да је платформа отворена и за друге опозиционе странке, не постављајући рок у којем би о њој требало да се изјасне.

У писању платформе учествовале су – Нова странка, СДС, Покрет 1 од 5 милиона, Демократска странка Србије, Клип Марка Бастаћа, Бранислав Лечић, Грађански демократски форум, Влашка странка, Мађарски покрет, Нова Србија, Зелена странка и Не давимо Београд.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here