Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

У центру Београда одржан је седми протест иницијативе “Један од пет милиона”, који је организован на дан када је пре годину дана у Косовској Митровици убијен лидер СДП-а Оливер Ивановић. Манифестација је одржана под слоганом „Нас је ипак више“. У шетњи главним београдским улицама колона, у којој је било, како кажу највише грађана до сада,  стигла је до Храма Светог Саве где су окупљени упалили свеће. Пошту Ивановићу, како саопштава РТС, одали су и Крагујевчани.

Окупљање је организовано у Васиној улици, где су са бине емитоване некадашње изјаве лидера грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, чије убиство после годину дана није расветљено.

Окупљенима се обратио глумац Бранислав Трифуновић, који је подсетио да је на данашњи дан Ивановић брутално убијен са шест метака у леђа.

“Годину дана касније не зна се ни ко га је ликвидирао, ни ко је изговорио: ‘Смакните га.’ Само смо добили информације ко није. Вечерас ћемо шетати у част Оливера Ивановића, у част човека који је мислио својом главом, који се до последњег дана живота борио за мир и заједнички живот Срба и Албанаца на Косову и Метохији”, рекао је Трифуновић.

Позвао је окупљене да у тишини, без пиштаљки и транспарената, крену у шетњу до Храма Светог Саве.

Трг републике

“Ми смо сви са Оливером и са његовом породицом… Шетаћемо јер сви хоћемо одговор на питање ко je наредио политичко убиство Оливера Ивановића”, рекао је Трифуновић истичући да је у меморијалној шетњи и Ивановићева породица.

Шетња је кренула главним београдским улицама – од Трга републике, преко Теразија и Славије, до Храма Светог Саве.

Колона се зауставила на Славији, где су грађани упалили свеће и светла на мобилним телефонима и уперили их ка небу. На то их је током обраћања замолио Трифуновић.

Славија, упаљене свеће и светла на телефонима

“Да осветлимо оно што је Оливер рекао 20 дана пре него што су га убили, да покажемо – нас је ипак више”, рекао је Трифуновић.

Свеће су запаљене и испред Храма Светог Саве, где се шетња завршила.

Свеће испред Храма Светог Саве

Скупу у Београду присуствовали су синови, сестра и брат убијеног лидера СДП, али не и супруга која је раније изјавила да не жели да се смрт њеног супруга политизује.

На скуп су пешице из Краљева стигли и активиста Локалног фронта, учесници “Ибарског марша”. Они су пешачење отпочели у суботу и прешли су 170 километара, како би присуствовали обележавању годишњице Ивановићевог убиства.

Реченица “Нас је ипак више” је слоган вечерашње протестне шетње у Београду.

Транспарент “Ко је убио Оливера Ивановића”

Окупљени су носили беџеве са натписима “Један од пет милиона”, “Линч”, “Почело је”. На почетку протеста примећени су транспаренти, међу којима и онај са питањем “Ко је убио Оливера Ивановића”.

Пошту Ивановићу одали су и Крагујевчани окупљени преко друштвених мрежа, који су запалили свеће у Саборној цркви.

Поручили су да на овај начин обележавају годишњицу убиства које је потресло читаву Србију.

И крагујевачки организациони одбор “Један од пет милиона” позвао је окупљене да одложе пиштаљке.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here