Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

На површини од три хиљаде метара квадратних саградили су најмодернију хладњачу у овом делу Европе, двадесет пет милиона динара су уложили у изградњу и опремање стакленика за производњу расада, а ту су и други бројни планови које су зацртали за наредни период.

Банатско село Мужља једно је од ретких у Србији из којег млади не одлазе, већ се по завршетку школовања враћају. Све је почело када су пре деценију основали предузеће за производњу и дистрибуцију повртарских производа. Годинама значајна средства улажу у модернизацију ради успешније производње и освајања европског тржишта. Ових дана у рад је пуштен погон за прераду и паковање шаргарепе, инвестиција вредна милион евра, а купљена уз помоћ средстава мађарске владе.

Предузеће окупља две стотине коопераната који заснивају повртарску производњу на око три стотине хектара на отвореном и двадесет хектара у пластеницима. Стални посао у фирми има осамдесет, углавном мештана из овог банатског села.

“Када смо почели било нас је мало, троје радника. У међувремену, како се јачало тако смо се и ширили. Најпре је све ишло ручно, а сада је све модернизовано”, каже Оствар Јанош из Мужље.

Од својих коопераната траже успостављање стандардизације да сваки производ буде једнаког квалитета, јер је то главни предуслов за освајање европског тржишта. Ових дана почео је са радом нови погон за прераду шаргарепе. У погону се за сат времена спакује и за тржиште припреми око десет тона шаргарепе.

“Ова линија може годишње око 1.500 хектара произведене шаргарепе да преради, ако имамо стотину тона по хектару приноса”, кажу у “Царској башти”.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here