1. 01. 2021.

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је данас да је дефинисало стратешке приоритете развоја културе од 2021. до 2025. године, чије ће остварење, уз право руковођење и јасне фазе, значајно побољшати културну слику Србије.

У саопштењу се наводи да је реч о 20 приоритета културне политике који захтевају посебну пажњу, при чему се главни стубови развоја, између осталог, односе на буџет за културу, очување културно-историјског наслеђа и децентрализацију културне продукције у Србији.

Такође, то су и увођење уметности и културе у школе, образовање и учешће у културним програмима, културна дипломатија, покретање и настављање великих пројеката – изградња важних објеката, порески подстицаји за улагања у културу, економска димензија културе, дигитализација, развој културног туризма и унапређење положаја самосталних уметника, културних радника и струковних удружења уметника.

Ови планови имају за циљ и оснаживање свести о сопственом културном идентитету кроз утемељење у богатој традицији и савладавање нових савремених метода и технологија за њихово преношење.

Министарство културе и информисања настојаћe да унапреди институционално повезивање и сарадњу у областима културе, образовања, науке, као и привреде и туризма.

У том светлу препозната је потреба обједињеног приступа неговању културе сећања и стварању повољног оквира за сарадњу културе и научних институција, додаје се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here