Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2020.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да су изградња и опремање ковид болница, општа обнова болница и домова здравља, као и помоћ здравственим радницима, главни разлози за то што овогодишњи дефицит у буџету износи 8,75 одсто уместо 0,5 одсто, колико је било планирано.

Мали је, на седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Скупштине Србије, навео да је ребалансом буџета предвиђено издвајање од 2,8 милијарди динара за опремање две ковид болнице.

Према његовим речима, за изградњу болница у Београду и Крушевцу биће опредељена 6,1 милијарда динара, при чему ће болница у Београду имати 1.000 нових кревета, а она у Крушевцу 500.

Министар је рекао и да је наш дефицит ипак мањи него у многим развијеним земљама, прецизиравши да у Великој Британији он износи 16,5 одсто, док је у Француској, Шпанији и Италији већи од 10 одсто.

Код других је и раст јавног дуга у односу на БДП огроман и креће се и до 157 одсто у Италији, Америка је прешла 100, док код нас не прелази 60 одсто, навео је министар.

Он је рекао да је пројекција за 2021. годину да имамо дефицит од три одсто и да он буде испод 60 одсто учешћа у јавном дугу, оценивши да је улагање ове године било исправно.

Министар је указао на то да се ове године улагало у јавне инвестиције, путеве, болнице и слично, и најавио да ће и у буџету за 2021. годину бити издвојена већа средства за јавне инвестиције.

Мали је нагласио да се држава добро борила са пандемијом и да је већ у априлу усвојен први ребаланс буџета, и додао да је, како директно, тако и индиректно, уложено приближно 5,8 милијарди евра или нешто више од 12 одсто домаћег бруто производа за помоћ привреди.

Он је подсетио и на помоћ кроз Фонд за развој, која је још у току, где је од предвиђених две милијарде евра утрошено 1,4 милијарде, напоменувши да је пројекција да ће раст БДП износити минус 1 одсто, што је најбољи резултат у Европи.

Према његовим речима, ребалансом овогодишњег буџета предвиђено је 1.291 милијарди динара прихода, 1.774 милијарди расхода и дефицит од 483 милиjaрди динара или 8,75 одсто.

Мали је рекао и да је у ситуацији пандемије мало земаља радило на побољшању стандарда грађана, док је код нас у тој области учињено доста.

У том смислу, он је навео повећање плата здравственим радницима од пролетос и једнократну помоћ по 10.000 динара колико ће добити до краја године, затим једнократну помоћ пензионерима и свим грађанима.

Министар је најавио да ће од 1. јануара следеће године пензије бити веће за 5,9 одсто, а пошто се инфлација креће између 1,5 одсто и два одсто, реално повећање пензија биће приближно четири одсто.

Циљ нам је да плате из године у годину расту и то и постижемо. И у јануару наредне године биће повећања плата у јавном сектору, а тек ћемо да видимо за колико, рекао је Мали.

Садашњи ребаланс је, како је додао, прелазни корак ка буџету за следећу годину, када ће, такође, бити великих изазова јер је коронавирус и даље ту и утицаће и на нашу и на глобалну економију.

Министар је најавио да ће се и следеће године наставити са улагањима у капиталне инвестиције, нагласивши да ниједан страни инвеститор који је намеравао да дође у Србију није одустао.

Он је подсетио на то да је ове године више од 65 одсто директних страних инвестиција на Западни Балкан дошло у Србију, што за првих девет месеци износи 1,9 милијарду евра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here