Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас путем видео-позива са замеником помоћника секретара за трговину САД Дејвидом де Фалком о унапређењу билатералне економске сарадњe, као и сарадње са америчким компанијама и институтима у области енергетске диверсификације и обновљивих извора енергије, као и у областима дигиталне економије, развоја и истраживања.

Објашњавајући да је у току израда интегрисаног националног плана за енергетику и климу од стратешког значаја за Србију, председница Владе је навела да су створени правни оквири за повољно пословно окружење и отварање тржишта за нове инвестиције у овој области.

Према речима заменика помоћника секретара за трговину САД, Србија се показала као добро тржиште за улагање и једна од водећих економија у региону.

Неопходно је јачање привредне сарадње у секторима у којима постоје обострани бенефити, објаснио је Де Фалко, наводећи да америчке компаније у Србији послују истим интензитетом и у тренутним епидемиолошким условима.

Дигитална економија и ИТ сектор препознати су као носиоци будуће сарадње Србије и САД, а значајна пројектна сарадња са америчким компанијама могла би бити остварена у дигитализацији здравственог система у Србији.

Председница Владе навела је добре резултате рада компаније NCR, која дужи низ година послује у Србији, и истакла да је изузетно важно да су инвеститори попут овог задовољни пословањем у Србији и спремни за сарадњу са образовним институцијама јер се, како је указала, реформа економије заснива на знању и иновацијама.

Састанку су присуствовали амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here