1. 01. 2021.

Јасна Димитријевић, директорка Коларчеве задужбине, напомиње да у овом периоду важна институција културе проживљавала своје најтеже дане, не само због пандемије ковид-19, већ и због нерешеног правног статуса, односно непостојања решења за трајно финансирање ове институције.

Она је навела и да се ангажовањем актуелног Министарства културе и Одбора Коларчеве задужбине дошло до тога да је јасно да постоји воља и одлучност да се све у вези са овим проблемом трајно реши”.

Како преноси Biznis.rs, Одбор Задужбине је, на основу предлога министарке културе и информисања Маје Гојковић, упутио иницијативу Министарству за решавање питања трајног финансирања ове институције. Уз наведену сагласност Министарства и Задужбине обезбедиће се нормално функционисање Коларца, јер би то било питање од националног значаја.

“То подразумева да Коларац постане установа од изузетног националног значаја, са трајним финансирањем и повереним пословима који су у складу са културно-образовним делатностима ове Задужбине и задатком трајног неговања публике, а да при том остане задужбина.Уверени смо даћемо кроз дефинисање концепта поверавања одређених послова од ширег значаја за српску културу, обезбедити очување трајне мисије ове институције, али и осигурати поштовање воље њеног оснивача и великог добротвора Илије М. Коларца”, напомиње управница ове институције.

Димитријевић наглашава да су актуелни проблеми са ковид-19 онемогућили су да остварујемо редовне приходе од делатности, одлагањем и отказивањем програма и мањим обимом активности и изостајањем дела конкурса у култури”,”

“Коларац у претходних девет година финансирао од око 70-80 одсто од сопствених прихода, а остало је учешће донатора, спонзора и од средстава добијених кроз учешће на конкурсима за пројекте” каже Димитријевић.

Примењујући, истиче Димитријевић, постојеће одредбе Закона о култури, где је у једном члану Коларчева задужбина наведена као субјекат у култури који ужива посебну бригу и у другом, да субјекти у култури који уживају посебну бригу имају право на финансијску помоћ до 45 одсто од укупног пословања, само су тражени одговори и решења за ову, предвиђену могућност.

“Добили смо подршку министарке Гојковић и Министарства културе да ће у наредном периоду ово бити решено, као пример културне политике која уважава национални значај и институционалну посебност Коларца као задужбине”, напомиње Димитријевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here