Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Др Верица Јовановић, директорка највеће ковид болнице у Србије у Батајници, кроз коју је прошао највећи број заражених, па је самим тим у прилици да има сазнања о тежини пандемије и последицама које вирус оставља за собом. Каже да још нема сазнање да је неко од заражених имао симптоме опасног вируса који се брзо шири светом, па је стигао и у наше окружење. То опет не значи да вирус није стигао и код нас, јер се први симптоми тешко препознају и такви заражени још ни не осећају да су заражени, па нису ни потражили помоћ лекара.

“Нови сој омикрон није ушао у Србију”

Говорећи о новом соју вируса омикрон откривеном у Јужној Африци наводи да он није ушао у Србију.

“Његова основна карактеристика је да може да доведе до поновне инфекције особа које су већ прележале ковид у претходном периоду, и постоје претпоставке да може да заобиђе имунитет. Према томе из тог разлога постоји једна велика предрострожност и апелује се на примену свих заштитних мера и на праћењу свих оних људи који долазе са територије Јужне Африке и земаља које су у окружењу”, истиче Јовановићева.

О вакцинисању деце бустер дозом вакцине

Вакцинисање деце трећом (бустер) дозом тренутно није пракса не само код нас него ни у свету. Деца су вакцинисана двема дозама и до даљег остаје тако, наводи за РТС директорка Института “Батут” Верица Јовановић.

Др Верица Јовановић је, гостујући на РТС-а, навела да је у Србији мали број деце вакцинисан, али да се у нашој земљи наставља вакцинација младих од 12 до 18 година.

“Саме вакцине против ковида 19 штите, према томе у нашој земљи се наставља вакцинација деце узраста у овом тренутку од 12 до 18 година и тај процес наравно напаредује будући да вакцине штите и да се остварује заштита од инфекције која је се преноси контактом и која свакако може да се спречи добијањем вакцине”, објашњава Јовановићева.

Када је у питању трећа доза вакцине код деце, додаје, тренутно то није пракса не само код нас него ни у свету.

“Дакле, деца су вакцинисана са две дозе и то до даљег остаје тако”, истиче др Јовановићева.

Говорећи о епидемијској ситуацији у Србији, наводи да подаци који говоре о броју инфицираних у школама, односно у популацији тог узраста показују да деца могу да крену у школу.

“Анализом епидемиолошке ситуације у овом тренутку можемо рећи да је сасвим дозвољено и прихватљиво похађање наставе у школама. Подаци који говоре о броју инфицираних у школама, односно у популацији деце тог узраста указују да ђаци могу да крену у школу и она сутра полазе у школу по класичном моделу наставе”, наводи др Јовановићева.

Додаје да се епидемијска ситуација прати сваког тренутка и да ће се у складу с тим доносити одлуке.

“У сарадњи са Министарством просвете, наша Радна група, односно тим за школе континуирано прати епидемијску ситуацију како по школама, тако и по окрузима. Уколико дође до било каквих промена у појединим одељењима и разредима, школе су толико већ и навикнуте и обучене да се та врста наставе организује у складу са потребама”, наводи директорка Института “Батут”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here