Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Са више од пет хиљада новозаражених коронавирусом сваког дана, здравствени систем трпи огроман притисак. Лекари и остало особље улажу надљудске напоре, каже директорка ковид болнице у Батајнци Татјана Аџић Вукићевић.

Татјана Аџић Вукићевић наглашава за РТС да је ковид болница у Батајници готово на максимуму својих капацитета.

“Притисак на болницу је огроман, речима не може да се опише, улажу се надљудски напори”, наглашава Аџић Вукићевићева.

“На лечењу се налази укупно 900 пацијаната од којих је 800 на полуинтензивној нези, док је преосталих 100 у једници интензивног лечења, од којих је 60 на респиратору”, каже Аџић Вукићевићева.

Истиче да претходна ноћ у болници била изузетно тешка са 83 пријема и скоро исто толико отпуста. “Уочен је раст пријема болесника са тешком клиничком сликом, куповало се време тако што су примани у полуинтензивну негу, а захтевају немехничку или чак механичку вентилацију”, указује Татјана Аџић Вукићевић.

Према њеним речима, више од 40 одсто случајева заразе отпада на британски сој.

Каже да се тешка клиничка слика подједнко бележи и код жена и мушкараца а све је више и млађих.

Како је додала, најмлађи болесник има 30 година, ту је и једна породиља, а најстарији има 93 године.

Навела је да је у суботу болницу посетила екипа норвешке телевизије и националне новинске агенције, који су јој рекли су да у тамошњој ковид болници има 200 болесника.

“По обиласку батајничке болнице и снимања репортаже отишли су са сузама у очима када су видели патњу толиких људи”, каже Татјана Аџић Вукићевић.

Вукићевићева која је и начелница Одељења за туберкулозу Клиничког центра Србије, каже да се Светски дан борбе против туберкулозе обележава паролом “Сат откуцава”.

“Током 2019. године било је 650 оболелих и још напорима који су учињени још 2003. године, Србија је постала земља са ниском стопом обољевања од туберкулозе – деветоро на 100.000 становника”.

Наводи да прецизних података о болелима од туберкулозе за 2020. годину због пандемије коронавируса нема.

Указује да је Клиника за пулмологију без престанака примала болеснике са туберкулозом а да је било је и пацијената који су истовремно боловали од ковида. “Највише је било миграната из Пакистана и Авганистана које су земље са високом стопом оболелих од туберкулозе”, додаје Аџић Вукићевићева.

Татјана Аџић Вукићевић истакла је да симптоми туберкулозе могу бити повишена темепратура, кашаљ са сукрвицом, губитак телесне масе, а као важан окидач наводи и стрес.

“Посебу пажњу треба да обрате особе са компромитованим имунитетом, са придруженим болестима, ХИВ инфекцијом, примаоци биолошке трапије (улцерозни колитис, Кронова болест) особе са реуматолошким и дерматолошким болестима, потхрањене особе”, закључује Татјана Аџић Вукићевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here