Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Први контингент најновијих лекова против короне стићи ће у Србију ових дана, изјавила је в.д. директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић и нагласила да је то лек који мора бити примењен у првих пет дана болести.

Србија ће добити све договорене количине лекова “молнупиравир и паксловид”, рекла је Радојевић Шкодрић и упозорила да та два лека нису намењена млађима од 18 година, трудницама и дојиљама.

Према њеним речима, молнупиравир стиже у децембру, први контигент од 12.000 доза, после две недеље други, а потом ће стизати и остале договорене количине “молнупиравира” од 50.000 доза.

Када буду потрошене постојеће количине, како је навела, биће набаљене и додатне.

У првом кварталу стиже и 100.000 Фајзеровог паксловида, рекла је она и додала да је свет заинтересован и орјенитасан ка тим лековима зато што су једноставни за употребу, дају се у облику таблета, чиме ће се растеретити болнице.

“Они спречавају тежу фазу болести и смртни исход”, тврди Радојевић Шкодрић и произвођачи тих лекова.

Лекови, су како каже регистовани у неким земљама за особе старије од 18 година, са факторима ризика, као што су гојазност, кардиоваскуларна обољења, малигне болести или неко друго хронично обољење.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here