Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Претходна два дана полиција је привела 18 особа у вези са протестима и упадом у зграду РТС-а. Три особе су задржане због сумње да су насилно ушле у РТС, претиле моторном тестером, разбиле стакло и безобзирно се понашале према запосленима у јавном сервису и полицијским службеницима, рекао је директор полиције Владимир Ребић.

Владимир Ребић је поводом захтева “да се ослободе деца” рекао да закон Србије подразумева да су деца особе млађе од 14 година, а да је већи број приведених старији од 20 година, а неки су и четрдесетогодишњаци.

За два дана приведено је 18 особа, девет због прекршаја закона о јавном реду и миру, а осам због учињених кривичних дела.

Пред надлежним прекршајним судом седам особа је хитно процесуирано. Шесторо је осуђено на 30 дана затвора, једна особа на новчану казну, а против две се води прекршајни поступак у редовној процедури.

Осам особа је учинило кривично дело, од којих шест кривично дело насилничко понашање на јавном скупу. Од њих, три особе су на задржавању, а против три се води поступак у редовној процедури.

“Три лица су задржана јер су насилно ушла у РТС, претила моторном тестреом, разбила стакло, безобзирно се понашали према запосленима у РТС-у и полицијским службеницима”, рекао је Ребић.

На питање који је одговор полиције на ултиматум Бошка Обрадовића да сви приведени након упада у РТС буду пуштени до данас у 15 часова, Ребић је рекао да је Србија правна држава, и да се зна који орган шта ради.

“Полиција не утиче на одлуке других надлежних органа, односно суда. Нереално је да неко из полиције зове суд. Могу констатовати да је најава протеста бесмислена. Нема потребе да на овај начин исказују захтеве, јасна је процедура и суд је донео одлуке”, рекао је Ребић.

Директор полиције је истакао да је полиција током викенда поступала професионално и уздржано.

“Физичка снага је примењена искључиво према најагресивнијима и учиниоцима деликата који су највише угрожавали безбедност. Најпре смо издавали упозорење, наредбу, и видели сте и на смнимцима да је полиција крајње уздржано реаговала, потискивањем”, рекао је Ребић и додао да ће унутрашња контрола МУП-а испитати све случајеве у којима је била употребљена снага.

Указао је да је полиција радила у тешким условима, под великим притиском, бахатим понашањем, нападима, вређањем.

“Шест полицајаца је задобило телесне повреде. То су полицајци који су часно обављали задатак, да омогуће оптимилан ред и мир и за оне који шетају и који раде у компанијама”, истакао је Ребић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here