Mesto za reklamu

Очекивало се да ће се на овом састанку две стран потврдити спремност да интензивирају напоре да се постигне правно обавезујући споразум о нормализацији односа, али је све то изостало.

  1. 11. 2018.

Био је ово је први састанак Вучића и Тачија после два и по месеца од како је застао дијалог Београда и Приштине, а одржао се у време када су привремене приштинске институције одлучиле да за 10 одсто повећају порез на робу из централне Србије.

После завршених састанака са шефицом европске дипломатије, Федериком Могерини, а потом и заједничког са Хашимом Тачијем, председник Србије се обратио јавности.

– Колико можемо, боримо се, али су нам шансе мале. Шта раде у Интерполу? То су такви притисци и претње свима, да је страшно шта раде – изјавио је председник.

Упозорио је и на намеру Приштине да формира војску и један гарнизон упути према северу, што је супротно Бриселском споразуму и споразуму који имамо са НАТО.

– Оно што се сутра дешава је трећа ствар – Европљани покушавају да нас избаце из енергетске мреже за север Косова, противправно. У нацрту, предлогу енергетског спора било је јасно да мора да се форимара ЗСО а она две мешовите компаније на северу које би биле преносник до албанског оператера. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они то сада нама хоће да отму, да нам отму право на струју, да изгубимо далеководе ка Македонији, Албанији, Црној Гори – рекао је Вучић. Како је навео, против нас су се изјаснили Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксмебург, Хрватска, Холандија, док подршку Србији пружају Шпанија, Словачка, БиХ. Поручио је да, уколико желе да праве “енергетски хаос”, добиће оштар одговор Србије.

– Дијалог ће се наставити кад Приштина повуче своје противправне одлуке – поручио је председник Србије. Он је рекао да ће одлука Приштине о додатном порезу од 10 одсто на робу из Србије остати на снази, да се у Европи нису много због тога узбудили, а такође је упозорио да Европљани намеравају да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

– Грађанима Србије желим да кажем да су тешки дани у политичком смислу пред нашом земљом. Претходних дана добили смо одлуке приштинских власти у којима су противправно ЦЕФТА споразуму повећали порез за робу из Србије. Нико се није из Европе нарочито узбудио, осим саопштења Могерини – рекао је Вучић. Упозорио је и на намеру Приштине да формира војску и један гарнизон упути према северу, што је супротно Бриселском споразуму и споразуму који имамо са НАТО.

– Рекао сам да сам веома забринут због тога и рекао сам да се то неће догодити. То је све што имам да кажем свима. Па нека мало људи у Европи и сви други размисле шта је то договорено бриселским споразумом, шта је то што је договорено са НАТО и зашто је то некоме данас потребно и ко би то желео да изазива сукобе – нагласио је Вучић.

После завршених састанака, из Службе за спољне послове ЕУ су поручили да очекују посвећеност дијалогу са обе стране.

– Европска унија очекује да Србија и Косово брзо испуни своју посвец́еност дијалогу с обзиром на директну везу између нормализације односа и конкретних перспектива за њихове аспирације – наведено је на Твитеру.

“Српска стварност” / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here