Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Протекле године за 11 месеци рођаци из иностранства у Србију су послали 3,1 милијарду евра. То је за 17,5 одсто више него 2017.  У то није урачунато оно што пошаљу незваничним каналима – преко пријатеља, аутобусима или донесу лично. У Народној банци кажу да је прилив девизних дознака био највећи од кризне 2008.

Еври. али све више и долари, швајцарски франци, норвешке круне, долазе из свих крајева света. Из земаља у окружењу стижу аутобусима или у џеповима, ретко преко рачуна.

У мењачницама кажу да се све више новац из иностранства шаље и преко агенција и да је тај промет 2018. био већи за петину.

Посматрано по земљама, највише дознака у последњих пет година долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске“, кажу у НБС. Највећи део прилива дознака се реализује у еврима и то око 80 процената. Када је реч о просечним износу који је ушао у нашу земљу, он се разликује у зависности од дестинације и начина њиховог слања. Преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке се кретао око 262 евра, док је преко рачуна банака знатно већи и био је око 2.000 евра, наводе у НБС.

Из Народне банке указују и да према методологији платног биланса ММФ-а, коју примењује и статистика НБС, лични трансфери обухватају дознаке радника, пензије и друга социјална примања, као и помоћ и поклоне из иностранства, упућене физичким лицима резидентима Србије.

Србија је међу десет земаља које имају највеће девизне приливе од рођака у иностранстрву. Најдарежљивији су они из Немачке и Швајцарске, али и Америке и Русије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here