Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да је апсолутно задовољна сарадњом Србије и Републике Српске, изразивши очекивање да ће та сарадња у наредном периоду бити знатно интензивнија.

Брнабић је, на заједничкој конференцији за новинаре са премијером РС Радованом Вишковићем, одржаној након седнице влада Србије и Републике Српске, рекла да су обема странама потребни нови енергетски капацитети.

Због тога се ради на заједничким пројектима изградње три хидроелектране у горњем току Дрине, а ти радови ће утицати како на раст БДП-а у Србији, тако и у Републици Српској, објаснила је она.

Говорећи о повезивању БиХ и Србије, те Србије са Републиком Српском, премијерка је поручила да су инфраструктурни пројекти, попут изградње саобраћајница, циљ и у наредном периоду.

Председница Владе је истакла да је, што се Србије и РС тиче, све завршено у вези са изградњом моста Братунац–Љубовија, и да разуме незадовољство грађана што он још није у функцији, јер су ствари “биле запеле” на федералном нивоу.

Међутим, тендер за завршетак радова на овом мосту биће окончан 7. марта, што би требало да омогући привођење крају свих преосталих радова, објаснила је она и додала да је за Србију значајан пројекат изградња брзе саобраћајнице између Србије и РС, а која треба да иде до Лознице.

Брнабић је истакла да је тежиште сарадње у наредном периоду развој пољопривреде и наменске индустрије, као и рад на аутоматизацији противградне заштите, уз напомену да робна размена између Србије и Републике Српске износи око 1,87 милијарди евра.

Она је, говорећи о посебним паралелним везама Србије и РС, навела податак да је Србија од 2014. године донирала РС средства у вредности од више од 21 милион евра за различите пројекте.

У 2019. години се наставља са овим трендом. Резултати не изостају, имамо јасан план за даљи рад, који ће бити у обостраном интересу, рекла је председница Владе.

Осврнувши се на ситуацију у вези са Косовом и Метохијом, премијерка је подсетила на то да је, у оквиру Берлинског процеса, шест економија Западног Балкана усагласило споразум о ромингу, те да је идеја била да се тај споразум потпише 4. априла у Београду.

Међутим, она је поставила питање како да се овако важни споразуми потписују када приштинска страна стално крши све већ постојеће регионалне споразуме.

На питање новинара да ли је задовољна динамиком отварања поглавља, Брнабић је одговорила да није незадовољна тим процесом, али ни посебно задовољна.

Она је појаснила да динамика отварања поглавља зависи и од дешавања унутар Европске уније, али да Србија спроводи реформе и да ће их наставити без обзира на ситуацију у самој Унији.

Вишковић је навео да ће у горњем току Дрине бити изграђене три хидроцентрале – Фоча, Паунца и Бук Бијела, укупне снаге приближно 200 мегавата, уз напомену да ће вредност инвестиције износити око 450 милиона евра.

Он је указао на то да је Влада РС у врло кратком року спровела све процедуре и доделила све концесије, и изразио наду да ће припремни радови почети већ средином ове године.

Премијер РС је рекао да је будућа траса ауто-пута који ће повезивати Београд са Бањалуком и Сарајевом пре два дана усаглашена у БиХ на нивоу министара транспорта и комуникација.

То ће у суштини бити један прстен који ће ићи од Београда, према Рачи, Бијељини, Брчком, Добоју и даље према Бањалуци, а онда у Лончарима правити једну уздужну везу преко Тузле према Сарајеву и правити један прстен преко Романије, Вишеграда и поново долазити према Ужицу и назад према Београду, објаснио је он.

Вишковић је рекао и да је пројекат изградње брзог пута од Бијељине, преко Зворника, Милића, према Соколцу, који ће бити попречна веза за један прстен поменутог ауто-пута, већ у фази израде пројектно-техничке документације.

Према његовим речима, на данашњој седници било је речи и о сарадњи на нивоу наменске индустрије, како се би се спречило даље пропадање те гране у РС.

Премијер је изразио захвалност Србији на свим донацијама упућеним грађанима Републике Српске и српском становништву које живи у Федерацији.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here