1. 09. 2019.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић присуствовао је данас свечаној седници Вукове задужбине, на којој су, по 29. пут, уручене награде ове институције за науку и уметност.

Награда Вукове задужбине из области уметности за 2018. годину припала је Миливоју Павловићу за оглед “Непрерушена веродостојност књижевне коресподенције, Писма са двоструким дном – Преписка између Добрице Ћосића и Владе Стругара и друге епистоле”.

Добитница награде из области науке је Марта Фрајнд за књигу „У трагању за Лазом Костићем“.

Вукосављевић је, честитајући овогодишњим лауреатима, нагласио да су сви посленици у систему образовања и културе у моралној и духовној обавези према прецима да овој и будућим генерацијама пренесу „велики пламен“ српске културе.

Он је подсетио на то да Вук Стефановић Караџић својим делом стоји раме уз раме са другим великим реформаторима српског друштва, државе и културе.

Промена коју је Вук направио на нашој културно-историјској сцени је тектонска, свеобухватна и темељна, а његово дело и данас сија великим сјајем и обасјава нам путеве, оценио је Вукосављевић.

Министар је изразио уверење да ће Вукова задужбина у предстојећим деценијама, са новим генерацијама, наставити пут овим чврсто утабаним стазама неговања успомене на великог српског реформатора.

О лауреатима и награђеним делима говорили су и дописни члан САНУ и председник Одбора за науку Слободан Грубачић, председник Скупштине Вукове задужбине Миодраг Матицки и председник Управног одбора Вукове задужбине Бошко Сувајџић.

Вукова задужбина своје годишње награде за науку и уметност додељује од 1990. године и до сада има 58 лауреата. Покровитељ Вукове награде је Град Лозница.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here