Mesto za reklamu

18.06.2019.

У Будимпешти је одржана конференција за новинаре председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика и председника Владе Мађарске Виктора Орбана.

Орбан је рекао да је на састанку разговарано о важним питањима.

„Разговарали смо о ситуацији у БиХ и односима са Мађарском. Мађарска ће подржати БиХ да се одржи јединство земље, те њено настојање за улазак у ЕУ“, рекао је Орбан.

Истакао је да је друго важно питање интезивирање односа Мађарске са Бањалуком, односно Републиком Српском.

„Наши односи су добри. Српска има велико поштовање у Мађарској. Ипак, односе треба интезивирати, јер простора за деловање има“, рекао је Орбан.

Милорад Додик и Виктор Орбан данас у Будимпешти

Орбан је нагласио да је сарадња Мађарске и БиХ добра, те додао да ипак није онаква какву би хтели.

„Постоје широке могућности за сарадњу Мађарске и Републике Српске, а пријатељство ствара добре предиспозиције за ту сарадњу“, закључио је Орбан.

Он је захвалио Додику што је својом посетом Мађарској отворено ново поглавље у односима двеју земаља.

„Посета Додика симболизује добре односе Мађара и Срба, који су значајна мањина у нашој земљи“, истакао је Орбан.

Додик је истакао да су Срби у Мађарској задовољни.

„Сарадњом Мађарске и Бањалуке могу се остварити бољи односи. Драго ми је да смо наишли на разумевање, како бисмо могли разменити идеје о привредној сарадњи“, рекао је Додик.

Додик је упознао Орбана са стањем у БиХ, истакавши да након октобарских избора у БиХ још није формирана власт, за разлику од Републике Српске која је своју власт формирала месец дана након избора.

Додик је истакао да је Мађарска спона између НАТО-а и БиХ и да је због тога веома важно да се разумеју у вези са тим питањем.

Он је додао да се током тродневне посете Мађарској састао и са представницима српске заједнице, који су му пренели задовољство да су Мађарска и њен премијер учинили све да њихов положај буде бољи него раније, пренела је РТРС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here