Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је усвајање сета закона којима се иницира успостављање тзв. војске Косова директан удар на мир и стабилност не само Србије већ и целог региона, и то никако не може бити добра вест, ни за Републику Српску, ни за БиХ.

“Успостављање војске самопроглашеног Косова је озбиљан ударац и међународној заједници, која посматра како један парламент самопроглашене државе крши резолуције Савета безбедности УН, кршећи све норме међународног права”, рекао је Милорад Додик, пренела је РТРС позивајући се на Срну.

Додик је нагласио да је због мира и стабилности у целом региону неопходно да се тим поводом, у најскорије време, огласи и Савет безбедности УН, тело које је и установило Резолуцију 1244.

“Верујемо да ће власти државе Србије својом мудром политиком успети да сачувају мир у својој јужној покрајини који је сигурно пољуљан данашњом одлуком власти у Приштини”, навео је председавајући Председништва БиХ.

Додик је најавио је да ће покренути иницијативу у Председништву БиХ да се осуди формирање тзв. војске Косова, јер је тиме директно угрожен Анекс један Б Дејтонског споразума о регионалној стабилизацији.

Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска, после формирања косовске војске, испитати могућности за излазак из споразума који је предвидео стварање Оружаних снага БиХ, преноси Фена.

Додик је подсетио је да су представници РС били “присиљени на одустајање од Војске РС” и да су “под бруталним притиском на РС формиране Оружане снаге БиХ”, и истакао да се истовремено Косову даје право да формира своју војску и да један део међународних снага стоји иза тога.

“Ово ће бити прилика да ми, у оквиру Анекса 1Б Дејтонског споразума размотримо наше учешће у споразуму о формирању Оружаних снага БиХ, и РС ће то урадити у најскорије време. Путем надлежних институција испитаћемо могућности за излазак из тог споразума који је предвидео стварање Оружаних снага БиХ”, рекао је Додик.

„Српска стварност“ / РТС, Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here