Mesto za reklamu

24.01.2019.

НАМЕРЕ ГЛАВНЕ МУСЛИМАНСКЕ СТРАНКЕ УЈЕДИНИЛЕ ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈУ У СРПСКОЈ

          Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ, рекао је након данашњег састанка са председницима парламентарних странака да су потписали заједничку изјаву у којој се наводи да је евентуално подношење апелације СДА Уставном суду БиХ у потпуности антиуставно и антидејтонско те представља удар на Републику Српску.

          “Уколико буде прихваћена ова апелација од стране Уставног суда БиХ, сматраћемо то флагрантним кршењем Дејтонског мировног споразума и позваћемо на заказивање седнице НС РС на којој ћемо одлучивати о будућем статусу РС”, рекао Додик који је прочитао заједничке закључке.

          Додик је, обраћајући се у име свих присутних партија које су биле на састанку, рекао да апелација представља удар на интегритет и суверенитет БиХ од успостављања Дејтонског мировног споразума.

          “Општи оквирни споразум за мир у БиХ потврђује име Републике Српске. То је јасно назначено у члану један, став три Устава БиХ којим је дефинисано да се БиХ састоји од Републике Српске и Федерације БиХ”, рекао је новинарима Додик након састанка у Бањалуци.

          Он се захвалио свима који су се одазвали састанку.

          “Ово је била прилика да проширимо наше могуће сарадње на различитим нивоима и наставићемо да одржавамо састанке. Не прихватамо никакве рокове, покушаћемо да заштитимо РС на најбољи могући начин, нећемо дапустити да се наше име скрнави. Јединствено деловање свих политичких фактора свакако је најбољи одговор на сваки атак на РС“, истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

          Одговарајући на новинарско питање, Додик је рекао да никад са СДА из Сарајева није било разговора о учешћу те странке у власти у РС, а да је став РС о НАТО познат.

          “Сваки улазак у НАТО би значио политички крај РС”, рекао је Додик.

          Додик је нагласио да неће разговарати са СДА о успостављању власти док се не повуче та иницијатива.

          Ненад Стевандић, председник Уједињене Српске, рекао  је да је добро да народ РС види да су странке спремне да сарађују, а СДА је захвалио што је допринела да ојача јединство у РС.

          Споменка Стевановић, потпредседник ДЕМОСА-а, казала је да је овај потез ујединио странке из РС, а да је лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу послата порука да ће оспоравање РС само довести до оспоравања БиХ.

          Петар Ђокић, председник Социјалистичке партије, рекао је да му је драго што су странке из РС усагласиле свој став, а да је СДА својим потезом показала да је спремна да изазове највећу политичку кризу у БИХ те да је кренула да поткопава мир, стабилност и изграђене односе у БИХ. Он је затражио да ОХР каже да ли је оваква иницијатива антиуставна или не, јер су у прошлости на исти начин карактерисале неке потезе РС.

          Вукота Говедарица, председник СДС-а, рекао је да су се сви сагласили око најбитнијих ствари упркос политичким разликама које постоје међу странкама.

          Додао је да упозоравају да је угрожена уставна позиција РС и Дејтонски споразум на који су гаранцију дале међународне силе.

          Бранислав Бореновић, председник ПДП-а, рекао је да је СДА деловала антидејтонски и антиуставно и подсетио да су они након разговора с СНСД-ом и изјаве да су спремни да спусте тензије уместо тога запалили ватру.

          Додао је да су странке које су изашле са овим закључком спремне да делују, а да ПДП сматра да док год имају овакве ставове, са СДА не треба да се разговара.

          Драган Чавић, председник НДП-а, нагласио је да је право на страни РС, али да је познато да Уставни суд БиХ често суди прегласавањем.

          Састанку су присуствоавли потпредседник СНСД-а Небојша Радмановић, председник ДНС-а Марко Павић, председник СП-а Петар Ђокић, председник Уједињене Српске Ненад Стевандић, потпредседница ДЕМОС-а Споменка Стевановић, председник НДП-а Драган Чавић, председник СДС-а Вукота Говедарица, председник ПДП-а Бранислав Бореновић, те Обрен Петровић и Борис Јеринић.

„Српска стварност“ / Факти /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here