Mesto za reklamu

09.12.2018.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да ће настојати да се у БиХ изгради систем који може да функционише и то на основу Дејтонског мировног споразума.

У интервјуу за агенцију Срна, он је истакао и да се у БиХ морати повести дијалог о наметнутим решењима високих представника, јер у супротном не види разлог да БиХ постоји.

„Свака врста приче да ми прихватимо легитимитет наметнутих решења високих представника апсолутно не долази у обзир. Зато морамо да доведемо ствар на почетак и да поново преговарамо о тим стварима. Иначе, ја не видим разлог да БиХ уопште постоји“, рекао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је напоменуо да српска страна годинама указује на то да се у БиХ не може рачунати на добре намере међународног фактора и да се може рачунати само на правно и политичко насиље које су упражњавали високи представници, преноси Танјуг.

Он је нагласио да неке од функција не могу да буду договорене, али све оне морају да буду модификоване, као што су суд и тужилаштво који су наметнути без икаквог уставног основа.

„Правосуђе је потпуно девастирано. Ми немамо правосудни систем у БиХ. Имамо корумпиран систем који иде од тога да је подложан само контроли странаца и ничему другом… Уништен је Устав, уништен је Дејтон, то је примарно. То што су они доносили неке подзаконске акте и покушали да тамо свако одлучује о свачему, то уопште не значи да ће бити функционално“, рекао је Додик.

Он је додао да ако изабрани представници не раде легитимно, у складу са политичким системом и изборним системом у БиХ, онда ту нема ни државе.

Додик је рекао и да му је драго што су Хрватска и Хрвати схватили куда води концепт тих међународних оквира који су Хрвате потпуно девастирали као политички народ у БиХ, те да се зато и може десити то што се дешава да се мимо њихове воље, гласовима Бошњака, бира хрватски члан Председништва.

Председавајући Председништва БиХ је најавио и да ће значајан број људи који се у име Срба сада налазе у дипломатско-конзуларној мрежи бити замењен, јер су неки радили веома лоше за Републику Српску. Он је појаснио да, према Уставу Републике Српске, председник Републике води рачуна о именовањима и предлагањима.

„Оно што ћемо ми урадити јесте да се афирмише Члан 80 Устава који председнику Републике даје то право, као и нека друга која ћемо касније у току нашег заједничког рада чинити“, додао је Додик.

Осим смене амбасадора, на дневном реду предстојеће седнице Председништва БиХ биће и нека питања у вези са европским интеграцијама, са жељом да се дође до заједничког става.

„Наше поверење у ЕУ је урушено тиме да су подржали попис који је био спекулативно представљен на ниову заједничких институција. Сада имамо проблема са упитником који би требало да се попуни, али са лажним подацима то веома тешко иде“, каже председавајући Председништва БиХ.

На тој седници, каже он, Председништво ће се бавити и низом других међународних питања, као и питањем представљања заставе Републике Српске.

„Ако неко мисли да имам проблем са законом, онда други имају проблем са Уставом и Дејтонским споразумом. Члан 3 Устава каже да је БиХ састављена од два равноправна ентитета — Федерације БиХ и Републике Српске. Када ствар доведете до краја, видећете да је тамо истакнута застава БиХ и ФБиХ, а Републике Српске нема, та равноправност је угрожена и у наредном времену ћемо покушати да дођемо до неког решења“, нагласио је Додик.

„Врхунска ствар тумачења Дејтона јесте то да је БиХ састављена од два равноправна ентитета, а та равноправност се мора исказати кроз све“, поручио је Додик и напоменуо да заједнички органи БиХ нису државни како се то жели представити.

Додик је поновио да он није Босанац, већ Србин који долази из Републике Српске, која му је база и где је изабран за члана заједничког Председништва.

„Тамо сам, пре свега, српски члан Председништва, па тек онда члан Председништва“, каже Додик.

О формирању Савета министара БиХ, Додик каже да је Савез независних социјалдемократа (СНСД), чији је лидер, разговарао само са ХДЗ-ом.

„Мислим да готово и нема разлога. Нама припада тамо шта припада. Можда један састанак око саме структуре Савета министара, али примарно је да се сачека и да се види… Наш кључни партнер је ХДЗ и ми ћемо остати у том чврстом партнерству“, рекао је Додик.

Он је додао да ће Зоран Тегелтија бити кандидат за председавајућег Савета министара, јер то место припада Србима, а да све остало долази из блока који је окупљен око СНСД-а.

Додик је оценио и да странци у односима према према Србији, подржавајући Приштину на начин да крши међународне уговоре, као што је Цефта, чине лоше читавој безбедности Балкана и да једна острашћена политика Приштине у виду њихових представника доводи у позицију да се откажу сви међународни аранжмани на овом простору.

Према његовим речима, видљиво је, како то и председник Србије Александар Вучић каже, да су представници Приштине миљеници великих земаља, које вербално говоре да то није у реду, али ништа не чине да их зауставе у њиховим незаконитим радњама.

„Они очигледно покушавају да реализују ранији концепт који је уперен искључиво против Србије и српског народа на читавом овом простору“, сматра Додик.

„Српска стварност“ / СРНА, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here