Mesto za reklamu

20.08.2019.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, изјавио је данас да неће гласати за Годишњи национални план (АНП) и истакао је да је НАТО за Србе неприхватљив.

Тројица чланова Председништва БиХ, Жељко Комшић, Додик и Шафик Џаферовић, одлучили су да откажу за данас заказане две седнице тог тела, на којима је требало да се одлучује о АНП, који је корак ка интеграцији БиХ у НАТО, и о избору мандатара за састав новог Савета министара.

Након те одлуке, Додик је рекао да није имао ништа против тога да се Годишњи национални план нађе на дневном реду данашње седнице Председништва БиХ, али да би гласао против.

„Нема потребе да разговарамо о АНП-у, то се неће десити, српска страна и ја нећемо гласати за то. НАТО је за нас неприхватљив. Члан 3 Споразума о принципима за формирање власти на нивоу БиХ је био оквир за решавање тог питања. Ми Срби имамо раније донесене одлуке, које не могу бити поништене“, рекао је Додик, а преноси РТРС.

Навео је да је, након одлуке о скидању са дневног реда АНП-а, било илузорно одржати ванредну седницу, на којој је требало да буде изабран мандатар за нови Савет министара.

БиХ још није формирала Савет министара, иако је прошло десет месеци од Општих избора у тој држави, па је Додик поново указао на потребу хитног формирања тог савета.

Додик је навео да није у питању „куповина времена“, да се садашњом ситуацијом ништа не решава и да БиХ улази у нови застој.

Он је јасно поручио да се у његовом мандату неће десити гласање о АНП-у.

Додао је и да је неприхватљива и одредница „национални“ у Годишњем националном плану, зато што у БиХ постоје три конститутивна народа, а не нација.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here