Mesto za reklamu

09.03.2019.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик назвао је приштинску платформу за дијалог са Београдом “списком лепих жеља једне стране” која, како је навео, мисли да се вишедеценијски проблем може решити тако што ће своје максималистичке захтеве ставити на сто и рећи: “Овако ћемо”.

“Косовски Албанци су тим документом, односно захтевима у том документу, ставили тачку на било какве преговоре и договоре”, оценио је за Срну Милорад Додик.

Нагласио је и да неће бити решења по питању јужне српске покрајине све док у том решењу не буде и Србија са својим историјским, националним, политичким и свим другим интересима.

Додик је оценио и да, ако је био још неко у међународној заједници ко није схватио ко је у ствари проблем око договора Београда и Приштине, “сад недвосмислено зна”.

“То што су сад сви видели ко кочи договор обавезује их на акцију, јер понашање Приштине је постало регионални, а не само проблем Србије. И то не само по питању платформе, већ и по ранијим потезима, као што је кршење Цефте, на коју опет није било одлучније реакције међународне заједнице”, рекао је Додик.

Напоменуо је да се у РС пажљиво прати шта се дешава у односима Приштине и Београда, али и Приштине и Тиране, јер, како је истакао, као прво Косово је свесрпско питање, а не само питање званичног Београда.

“А као друго, мораћемо да видимо како се међународна заједница опходи према том питању, које се никако не може одвојити од питања Републике Српске и БиХ. Зашто би Косово било ’суи генерис’, како западна међународна заједница воли да каже? По чему је то случај за себе”, упитао је Додик.

Додик је упитао је и “како је могуће да на 500 километара од нас важе нека друга међународна правила за исте или сличне друштвено политичке околности”.

“То су питања на која ће се морати одговорити. Или је ћутање међународне заједнице на косовску патформу сигнал и Републици Српској да је довољно да једнострано састави списак лепих жеља и фактурише их у Сарајево”, закључио је Додик.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here