Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже хрватски члан тог тела треба да поднесе оставку будући да је Жељко Комшић, како истиче, изманипулисао јавност у вези са именовањем страног судије Уставног суда БиХ.

Додик каже да је Комшић прекршио одредбе Устава БиХ и да је морао се консултује са друга два члана Предсједништва БиХ, преноси РТРС.

“Свјесно је обмануо представника Европског суда за људска права. Мој циљ је да се утврди одговорност. Уколико има имало морала нека поднесе оставку”, нагласио је Додик на конфернцији за новинаре.

Додао је да ће се Комшић, ако мисли да може кршити Устав, онда морати суочити са онима који ће га бранити.

Комшић је прећутао је другој Додику и Шефику Џаферовићу а да је у новембру добио писмо од председника Европског суда за људска права, Линос-Александра Сицилијаноса, у којем се тражи мишљење Председништва о именовању страног судије у Уставни суд БиХ.

Из кабинета српског члана Председништва БиХ, рекли су за РТРС јда су тек крајем јануара сазнали за именовање судије Ангелике Нусбергер.

Додик је навео да је седница Председништва БиХ брзо завршена, јер је Додик, с обзиром на закључке парламента РС, гласао против дневног реда седнице.

Додао је да је гласао против записника, дневног реда и свих предложених тачака, али да је на свему томе прегласан.

Предлог закона о престанку мандата страних судија

Уколико се технички организујемо, сутра или прексутра ћемо предати у Представнички дом Приједлог закона о престанку мандата страних судија и постављању домаћих судија у Уставни суд БиХ, најавио је Додик.

Додик је позвао на дијалог.

Ако мислите да је проблем Милорад Додик, изволите! Међутим, овдје се дигао народ, као и званичне институције Републике Српске. Позивам на дијалог, да се расправља о нашем приједлогу који ће ускоро доћи. Једино код нас нема страха. Радим легитимно и у складу са Уставом свој посао, нагласио је српски члан председништва БиХ

Ништа нисам другачије учинио. Није онако како Бакир поручује: “Ето, Срби са стола узму оно што им одговара, а оно што им није по укусу оставе”. Није тачно, и то је још једна подвала Бакира Изетбеговића, категоричан је Додик.

Оценио је Уставни суд БиХ као “окупацијски суд за Србе”.

“Зашто тражимо одлазак страних судија из БиХ? Зато што доносе политичке одлуке. Зато што раде искључиво у интересу Бошњака. Желимо само да се поштује право из Устава”, рекао је Додик.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here