Mesto za reklamu

23.01.2019.

Република Српска је уставна категорија и њено име не може бити доведено у питање, поручио је данас председник СНСД-а и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поводом најаве СДА Бакира Изетбеговића да ће покренути иницијативу за промену имена Републике Српске.

„Република Српска је уставна и међународно призната и по оцени Венецијанске комисије из 2005. године“, нагласио је Додик на ванредној конференцији за новинаре.

Додик је рекао да је иницијатива СДА постојала и раније и да ју је покренуо Сулејман Тихић, али ју је под утицајем странаца повукао. Овог пута иницијатива није покренута само памећу СДА, већ неких са стране.

Додик је упозорио да је иницијатива о промени имена Републике Српске истовремено и позив на раздруживање тог српског ентитета од БиХ.

„Ово је истовремено иницијатива за раздруживање Републике Српске од БиХ. Република Српска нема намеру да трпи и да чека исход тог процеса немајући притом поверења у одлуке у Уставне суда БиХ“, поручио је.

Бошњаци, истакао је, не желе никога у БиХ, у БиХ се мајоризују Хрвати, омалoважавају хрватски кантони и онемогућавају се Хрвати да учествују у доношењу квалитетних одлука.

Ово, подсетио је, није прва оваква иницијатива, а претходила јој је она о Дану Републике Српске, коју је такође поднео Бакир Изетбеговић.

Све до решења овог питања, Додик је рекао да ће прекинути сваку сарадњу унутар Председништва БиХ и у разговорима за формирање Савета министара БиХ.

„СДА овом иницијативом жели да проблематизује Републику Српску. У Уставу БиХ у члану 1. став 3 пише да је БиХ састављена од два ентитета — ФБиХ и Република Српска. Самим тим Српска је уставна категорија и не може се довести у питање њено име“, рекао је Додик.

Он је истакао да је иницијатива неприхватљива и неспојива са Уставом БиХ.

„Иницијатива није нова и покренута је под сугестијом неких странаца. Говори се о томе да је то иницијатива коју Бошњаци имају у континуитету и она се неће скинути с дневног реда јер на тај начин они желе да проблематизују Републику Српску“, казао је Додик.

Поручио је да нема разлога да верује Уставном суду БиХ с обзиром да је пракса показала да су у неким случајевима, где није било основа, одлуке ипак доношене.

То је казао је и најбољи показатељ да су се све иницијативе покретане у вези са променом Устава односиле на надлежност БиХ.

„Хоћу да кажем да је Република Српска уставна и међународно призната и по оцени Венецијанске комисије је фактор међународног права јер је потписала све анексе, па и анекс четири Дејтонског споразума“, казао је Додик.

Република Српска, истакао је, призната као страна у договарању Дејтонског споразума, а касније у Њујорку је потврђена и као страна споразумевања.

Подсетио је да је раније Ричард Холбрук, који се сматрао творцем Дејтонског споразума био против тога да РС остане као територијална политичка заједница, али је Алија Изетбеговић на то пристао.

„РС је неупитана као што је и њена територијална и политичка организација. Стога је било каква иницијатива неприхватљива, неспојива са Уставом, неспроводива и томе неће бити расправе“, јасан је Додик.

Структура РС је, истакао је, видљива на свим пољима, па и на томе да је, како је рекао, он биран на простору Републике Српске као српски члан Председништва БиХ.

„То су докази да је РС уставна, страна у дејтонским договорима и као таква неупитна и њен назив и њено постојање“, истакао је Додик и додао да нема никаквог разлога да верује Уставном суду у коме три од девет судија могу да донесу одлуку какву год желе.

Зато, казао је, Република Српска сумња у добре намере Уставног суда БиХ.

Додик је рекао да је за сутра сазвао председнике свих политичких парламентарних странака у НСРС и Парламенту БиХ како би размотрили актуелну ситуацију и донели некакве закључке.

„Веома је важно да РС још једном искаже консензус по том питању“, рекао је Додик и најавио да ће бити сазвана седница НСРС и да ће бити предложене мере које ће, како је рекао, бити адекватне.

Ако иницијатива буде поднесена и дође у Уставни суд, а посебно ако то уради Шефик Џаферовић, Додик је рекао његово учешће у раду Председништва бити доведено у питање“.

Српска стварност“ / свеосрпској, Факти /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here