1. 12. 2018.

„ДУБОКО САОСЕЋАМ СА БОЛОМ ДРАГИЧЕВИЋА, РАЗОЧАРАН САМ БРЗИНОМ ИСТРАГЕ, АЛИ ЈЕ РС ПРАВНА ДРЖАВА“

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да, дубоко саосећајући са болом породице Драгичевић и разочаран брзином којом тужилаштво води случај страдања њиховог сина, мора да поручи да је Република Српска правна држава у којој се закони морају спроводити.

Додик је истакао да је то што је под удар закона дошао отац који је изгубио сина једна несрећна околност, али у било којој земљи свијета закон га не би препознавао као оца који је изгубио сина, већ као грађанина који се огрешио о закон.

„Нисам се оглашавао током јучерашњег дана јер сам одмах по лишењу слободе Давора Драгичевића информисан да је све урађено по слову закона. Исто тако сам информисан да су и догађаји који су услиједили, а које смо пратили путем медија, део полицијско тужилачке акције, о којој као политичар не могу и нећу да говорим“, рекао је Додик замољен да прокометраише јучерашња дешавања у Бањалуци.

Он је навео да оно о чему и као функционер и као човјек може да говори јесте да слике које су се виделе јуче у Бањалуци нису пријале ничијем оку, нити су нешто што ико жели да види. Из опширног интервјуа СРНИ преносимо његове кључне поруке:

  • „Давор Драгичевић, отац страдалог Давида, није се одазвао ни након неколико позива и тужилаштво је дало налог полицији да га приведе – као и свуда, у свим земљама света, па и у Србији, када се неко не одазива на позиве правосудних институција“
  • „Само се то десило, ништа друго, али су скочили разни `лешинари`, какви су и у Београду, који покушавају да то искористе да пошаљу неке поруке и Србији и међународној заједници, па чак и призивају међународну заједницу да овде интервенише“
  • „Њихова реторика и оцене готово су идентичне онима које долазе из Сарајева, што говори да се њихов извор инспирације налази на једном мјесту, јер се и у Сарајеву чује да треба да интервенишу међународни представници“
  • „На Тргу Крајине видио сам и скандал-политичаре који, нажалост, трагедију породице Драгичевић и даље монструозно злоупотребљавају и јавно доводе у питање спровођење закона за које су неки од њих својевремено и гласали“
  • „Позивам све грађане Бањалуке и Републике Српске на мир и уздржаност, на поштовање закона и процедура, јер ове немиле слике пријају очима само оних којима није стало ни до истине о страдању Давида Драгичевића, ни до Бањалуке, ни Републике Српске“
  • „Чак је и међународни адвокатски тим, који је био у Бањалуци ангажован од породице, на крају изашао и рекао да није истина све што се јавно говори о томе. А поново се појављују спекуланти и `лешинари` из Београда који покушавају истом аргументацијом да врате ту ствар, а нису хтјели да се упознају ни са чим… Само желе позицију у Београду“

Додик је је рекао Срни да је јучерашња реакција Делегације ЕУ у БиХ поводом догађаја у Бањалуци којим случајем дошла из уста некога од представника власти била би осуђена од тих истих Ервропљана и квалификована као мијешање у рад тужилаштва.

Председавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је очигледно да опозиција у Београду нема стратегију, нити било шта што би понудила Србији, па се бави „лешинарењем“ поводом догађаја који су 400 километара далеко од њих, „не упознавајући се са детаљима и не желећи да виде сву суштину“.

„Ти људи покушавају да `зграбе` било коју прилику из региона и да то искористе да пошаљу неке поруке Србији и међународној заједници, па чак и призивају међународну заједницу да интервенише“, рекао је Додик за Танјуг поводом иступа појединих опозиционих лидера у Србији који су хапшење родитеља страдалог Давида Драгичевића назвали „срамотним актом“, а власт у Бањалуци – „криминалним режимом Милорада Додика“.

Он је истакао да је болно то што је страдао млад човек и да туга његових родитеља не може да не изазове посебне осећаје код било кога, али да претходних месеци једна група, изван закона и формалних процедура, организује протесте и чак „насрће“ на различите институције у Републици Српској.

Додик наводи да је све то било толерисано и да нису предузимани никакви потези према породици или било коме из те групе.

„Сада је тужилаштво покренуло и тражило испитивање људи, јер су насрнули на одређене институције и личности, пријетили и вређали многе људе, што је тужилаштво сматрало довољним да покрене процес прикупљања доказа о евентуалном кривичном или прекршајном делу“, закључио је Додик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here