Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

„ДУБОКО САОСЕЋАМ СА БОЛОМ ДРАГИЧЕВИЋА, РАЗОЧАРАН САМ БРЗИНОМ ИСТРАГЕ, АЛИ ЈЕ РС ПРАВНА ДРЖАВА“

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да, дубоко саосећајући са болом породице Драгичевић и разочаран брзином којом тужилаштво води случај страдања њиховог сина, мора да поручи да је Република Српска правна држава у којој се закони морају спроводити.

Додик је истакао да је то што је под удар закона дошао отац који је изгубио сина једна несрећна околност, али у било којој земљи свијета закон га не би препознавао као оца који је изгубио сина, већ као грађанина који се огрешио о закон.

„Нисам се оглашавао током јучерашњег дана јер сам одмах по лишењу слободе Давора Драгичевића информисан да је све урађено по слову закона. Исто тако сам информисан да су и догађаји који су услиједили, а које смо пратили путем медија, део полицијско тужилачке акције, о којој као политичар не могу и нећу да говорим“, рекао је Додик замољен да прокометраише јучерашња дешавања у Бањалуци.

Он је навео да оно о чему и као функционер и као човјек може да говори јесте да слике које су се виделе јуче у Бањалуци нису пријале ничијем оку, нити су нешто што ико жели да види. Из опширног интервјуа СРНИ преносимо његове кључне поруке:

  • „Давор Драгичевић, отац страдалог Давида, није се одазвао ни након неколико позива и тужилаштво је дало налог полицији да га приведе – као и свуда, у свим земљама света, па и у Србији, када се неко не одазива на позиве правосудних институција“
  • „Само се то десило, ништа друго, али су скочили разни `лешинари`, какви су и у Београду, који покушавају да то искористе да пошаљу неке поруке и Србији и међународној заједници, па чак и призивају међународну заједницу да овде интервенише“
  • „Њихова реторика и оцене готово су идентичне онима које долазе из Сарајева, што говори да се њихов извор инспирације налази на једном мјесту, јер се и у Сарајеву чује да треба да интервенишу међународни представници“
  • „На Тргу Крајине видио сам и скандал-политичаре који, нажалост, трагедију породице Драгичевић и даље монструозно злоупотребљавају и јавно доводе у питање спровођење закона за које су неки од њих својевремено и гласали“
  • „Позивам све грађане Бањалуке и Републике Српске на мир и уздржаност, на поштовање закона и процедура, јер ове немиле слике пријају очима само оних којима није стало ни до истине о страдању Давида Драгичевића, ни до Бањалуке, ни Републике Српске“
  • „Чак је и међународни адвокатски тим, који је био у Бањалуци ангажован од породице, на крају изашао и рекао да није истина све што се јавно говори о томе. А поново се појављују спекуланти и `лешинари` из Београда који покушавају истом аргументацијом да врате ту ствар, а нису хтјели да се упознају ни са чим… Само желе позицију у Београду“

Додик је је рекао Срни да је јучерашња реакција Делегације ЕУ у БиХ поводом догађаја у Бањалуци којим случајем дошла из уста некога од представника власти била би осуђена од тих истих Ервропљана и квалификована као мијешање у рад тужилаштва.

Председавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је очигледно да опозиција у Београду нема стратегију, нити било шта што би понудила Србији, па се бави „лешинарењем“ поводом догађаја који су 400 километара далеко од њих, „не упознавајући се са детаљима и не желећи да виде сву суштину“.

„Ти људи покушавају да `зграбе` било коју прилику из региона и да то искористе да пошаљу неке поруке Србији и међународној заједници, па чак и призивају међународну заједницу да интервенише“, рекао је Додик за Танјуг поводом иступа појединих опозиционих лидера у Србији који су хапшење родитеља страдалог Давида Драгичевића назвали „срамотним актом“, а власт у Бањалуци – „криминалним режимом Милорада Додика“.

Он је истакао да је болно то што је страдао млад човек и да туга његових родитеља не може да не изазове посебне осећаје код било кога, али да претходних месеци једна група, изван закона и формалних процедура, организује протесте и чак „насрће“ на различите институције у Републици Српској.

Додик наводи да је све то било толерисано и да нису предузимани никакви потези према породици или било коме из те групе.

„Сада је тужилаштво покренуло и тражило испитивање људи, јер су насрнули на одређене институције и личности, пријетили и вређали многе људе, што је тужилаштво сматрало довољним да покрене процес прикупљања доказа о евентуалном кривичном или прекршајном делу“, закључио је Додик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here