1. 04. 2020.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће се вероватно око 10. маја одлучивати о укидању ванредног стања у Републици Српској и истакао да је Српска спремна да сачува БиХ, као државу на садашњој територији, али уз далеко више аутономије.

Додик је у интервјуу за Радио Слободна Европа рекао да је ванредно стање уведено да би се спроводиле потребне одбрамбено-здравствене мере.

“У сваком случају, ми смо спремни да прихватимо тај обим који Бошњаци желе, да се сачува Босна и Херцеговина као држава на садашњој територији, али исто тако, морамо имати далеко више аутономије него што данас имамо. Ако је могуће то изградити, онда је и будућност Босне и Херцеговине извесна”, рекао је Додик.

Он је тако одговорио на питање због чега је недавно рекао да, уколико би Босна и Херцеговина била функционалнија, не би било потребе да се говори о отцепљењу Републике Српске.

“Никакве намере о ванредном стању нису биле сепаратистичке”, истакао је Додик и додао да је у питању било спровођење одбрамбено-здравствених мера.

Истакао је да никаква дисолуција није на дневном реду у Републици Српској.

Када се, каже, о томе говори, говори се само у некој могућој, евентуално, далекој будућности, уколико реализација наших договора и уважавања наших ставова не буде успешна.

“Вероватно је тешко политичким Бошњацима да прихвате само постојање Републике Српске. Исто тако, мора да се схвати да је потпуно равноправно са тим тешким схватањем за Бошњаке, постојање Републике Српске. И за нас Србе је тешко схватање да смо у оквиру Босне и Херцеговине. И ту треба тражити помирење, неку врсту уважавања, да прекинемо једном са тим сталним надговарањем око надлежности, да једног дана подвучемо ту црту и кажемо нећемо дирати, идемо сад да развијамо тај систем, а не упорно, сад кад је нестао високи представник са тим мерама које је доносио, појављује се у истом концепту развлашћивање Републике Српске”, навео је, између осталог Додик.

Указао је да је погрешно мислити да оне одлуке, које је наметнуо високи представник, могу да преживе уколико им ми не дамо нову верификацију.

“Кад кажем ми, мислим на све и у Босни и Херцеговини. Дакле, овде никакве приче нема да ми подузимамо некакве мере везано за дисолуцију. Погледајте, све се дигло око ванредног стања. У Републици Српској, вероватно ће влада око 10. маја предложити Скупштини да укине одлуку о ванредном стању и да вратимо у стање ванредне ситуације где ће Парламент несметано поново почети да ради”, навео је српски члан Председништва БиХ у опширном интервју за Радио слободна Европа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here