Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је став српских представника на нивоу БиХ да Уставни суд БиХ треба да има шест судија, два која долазе из Републике Српске и четири из Федерације БиХ.

“На састанку није урађено ништа тајно. Решења која смо предложили могу бити корисна за све, па и за Бошњаке. Ако се одмакну од линије одбијања, видеће да и они имају користи”, рекао је Додик након састанка са српским представницима у органима БиХ и додао да се финализује предлог закона о Уставном суду БиХ, преноси портал RTRS.

“Водили смо рачуна да тај предлог не угрожава интересе Бошњака. Уколико сагледају предлог, видеће да је он добар. Видели смо да Бошњаци не желе да спроведу Анекс два, и они сами спроводе фарсу. Позивам их да сарађују”, казао је Додик и додао да уколико се све то не деси за 60 дана биће касно за разговоре.

Како је рекао, данас је у Источном Сарајеву одржан радни састанак, на којем се договарало о одлучивању у заједничким институцијама.

“Председништво, Савет министара, Парламентарна скупштина, на свим ћемо местима бити, али нећемо доносити одлуке. Што се тиче других одлука нивоа одлучивања, комуникацијска, службена и остала, све остаје на истом нивоу”, рекао је Додик.

Он је додао да је сврха састанка била да се објасне и презентују најновије одлуке и учешће о одлучивању, преноси сарајевска N1 телевизија.

Додик је рекао и да је зграда у којој је сада седиштем Странке демократске акције (СДА) власништво српске породице и да та имовина није враћена, преноси бањалучки портал Независне.

“Тамо је седиште СДА и они из овог разлога раде да би спречили повратак имовине Срба. Некима је то смешно данас. За ту кућу постоји и захтев наследника да се она врати. СДА је то запосела и не жели да врати. Да не причамо о Башчаршији колико је било власника Срба. Зато је овде на сцени отимачина и Бошњаци морају да прихвате, ако наставе овако, да не могу да задрже ту земљу”, рекао је Додик.

Упитан да прокоментарише што је рекао “Гудбај БиХ”, а да сада позива на разговоре, Додик је одговорио да новинар површно слуша, али да је он рекао да би се то могло десити ако не дође до разговора.

Говорећи о сусрету са амбасадором САД у БиХ он је рекао да није ни желео да коментарише тај састанак, али да је амбасадор реаговао, па је морао и он.

Када се ради о посети црногорског председника Мила Ђукановића БиХ, Додик је рекао да није време за долазак Ђукановића због проблема у Црној Гори.

Додик је изјавио и да не очекује санкције против себе, али и ни против неких других представника Републике Српске.

“Ви у Сарајеву сте навикли да зовете странце да нас кажњавају кад нам ви не можете ништа. Ово је легална одлука власти у РС”, рекао је Додик.

Упитан када ће престати да производи вештачке кризе, Додик је рекао да ће “вештачка криза престати када нестане БиХ”.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here