Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, у разговору са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини у Бриселу, нагласио је да је европски пут БиХ приоритет и додао да су условљавања формирања Савета министара неприхватљива.

Додик је рекао, да требало избећи условљавање формирања Савета министара било каквим другим питањима, укључујући и НАТО, пренела је РТРС.

Чланови Председништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић разговарали су у Бриселу са Могеринијевом о европском путу БиХ и политичким приликама у тој земљи.

“Консензус је европски пут. Каснимо са Упитником, процедурама, али ово је била прилика да обавестимо да је све договорено око одговора, да су остали преводи и да ће то бити готово за 20-30 дана”, рекао је Додик.

Европски парламент ће донети мишљење о БиХ, чиме ће се затворити процедура за могући кандидатски статус, рекао је Додик.

Нагласио је да је штета за БиХ уколико не буду брзо конституисани органи власти, јер није довољно само изаћи на изборе, а да власт после не буде формирана.

“Онда дођете у ситуацију да избори немају смисла и да је народ доведен у заблуду”, рекао је Додик.

Члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је, после састанка са Могеринијевом, да Европска унија жели да БиХ добије кандидатски статус најкасније до новембра ове године, преноси портал Кликс.

Према његовим речима, јасна је порука Европске комисије да је Западни Балкан у врху приоритета ЕУ.

“Не говори се о проширењу јер ми јесмо Европа, али се говори о чланству у институцијама ЕУ. Треба да се институционално повежемо. Овај мандат Европске комисије ће бити искоришћен како би сви направили искораке, а за БиХ је то кандидатски статус”, закључио је Џаферовић.

Додик са члановима Председништва БиХ Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем борави у дводневној посети Бриселу.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here