Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска и Српска православна црква желе не само да сачувају основне вредности вере већ и да обнове све црквене објекте како би у њима народ могао да се окупља и упражњава православље.

Додик је изразио задовољство што данас има прилику да са верујућим народом присуствује таквом јубилеју као што је обележавање века и по од оснивања Храма вазнесења Господњег, које је данас организовано у Бусновима код Приједора, преноси РТРС.

“Црква је наш идентитет и зато је веома важно рећи да се овде у Бусновима већ 150 година народ непрекидно окупља баш на овом месту – да се моли Богу и упражњава све оне вредности као народ мира. Радан народ овог подручја вековима то чини”, рекао је Додик новинарима.

Свету архијерејску литургију у овом храму данас је служио владика бањалучки Јефрем.

Литургији, свечаној литији и освештању црквене сале присуствовали су многобројни верници Парохије бисновачко-томашичке.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је да је за све мештане Буснова и околине ово велики дан, будући да се обележава 150 година постојања ове цркве која је изграђивана у јако тешким условима.

Цркве брвнаре, карактеристичне су, иначе, за поткозарску регију. У околини Приједора цркве брвнаре се налазе у селима Марићка, Омарска, Буснови, Јелићка и Ракелићи, а црква у Јелићкој је проглашена националним спомеником.

У БиХ је од 83 дрвене српске цркве сачувано свега тридесетак.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here