Mesto za reklamu

12.01.2019.

Уместо да се одлуче на дијалог и политику могућег, бошњачки политичари бирају хистерију која ће се само њима обити о главу. Онога дана када су оспорили 9. јануар као Дан Републике Српске пред Уставним судом, они су покушали да оспоре наше право на постојање, које нам чак гарантује и мировни споразум на којем је и настала данашња БиХ.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да хистерија у Федерацији БиХ, која је покренута поводом обележавања Дана Републике Српске, потврђује да је БиХ далеко од унутрашњег договора и да је њен опстанак једнако упитан данас као и 1992. године када је Алија Изетбеговић жртвовао мир за БиХ.

“Ни 1992. године муслимани-Бошњаци нису били спремни да прихвате да овде живе и други народи, који полажу једнако право на земљу у којој су рођени и на којој вековима живе. Данас, 27 година касније, и даље не прихватају ту чињеницу, само што, уместо оружјем, медијском и политичком хајком покушавају да, првенстено Србима, кажу да немају право да славе дан када је настала Република Српска”, рекао је Додик за Срну.

Он је оценио да је сада више него јасно да БиХ без међународног туторства не може да преживи, али да се и том туторству назире крај.

“И уместо да се одлуче на дијалог и политику могућег, бошњачки политичари бирају хистерију која ће се само њима обити о главу. Онога дана када су оспорили 9. јануар као Дан Републике Српске пред Уставним судом, они су покушали да оспоре наше право на постојање, које нам чак гарантује и мировни споразум на којем је и настала данашња БиХ”, нагласио је Додик.

Према његовим речима, иако сви добро знају да је нови Закон РС о празницима усаглашен са Уставом БиХ, и медији и политичари и квазианалитичари у ФБиХ утркивали су се да обману и своју и међународну јавност да је у питању неуставан празник.

Додик је рекао да је новина у тој хистерији и покушај дисциплиновања и другог од три конститутивна народа, хрватског, спорећи његовим представницима право да присуствују свечаностима организованим поводом Дана Републике Српске, чиме политичко Сарајево покушава да поручи да је избором Жељка Комшића за хрватског члана Председиштва добило “ауторска права” над Хрватима.

“Све што гледамо и слушамо последњих дана из ФБиХ нам говори да се тамо систематски негује јавност која не прихвата реалност, односно Републику Српску, што аутоматски у Српској производи јавност која не прихвата БиХ”, истакао је Додик.

Он је додао да медијски линч оних који су дошли у Бањалуку 9. јануара, није ништа друго до покушај застрашивања и изолације Српске, коју је након 27 година постојања тешко изоловати.

“Видели смо како је на стуб срама стављен амбасадор Хрватске, али то моћно Сарајево ни сличне поруке није смело да упути амбасадорима Русије или Србије, који су такође били на обележавању Дана Републике. Све то говори да политичко Сарајево не напушта политику аутизма, која нас све враћа на почетак, на унитаристичке амбиције Бошњака према БиХ”, закључио је Додик.

 “Српска стварност“ / Срна /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here