Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

У Србију годишње путем новчаних дознака стиже више од три милијарде евра из дијаспоре, тако да дознаке чине 15 одсто бруто друштвеног производа, рекао је посланик и члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чортић.

“Наша земља је на петом месту у свету по висини послатог износа по глави становника”, рекао је Александар Чортић на регионалној конференцији на тему “Економски потенцијал дијаспоре” која се одржава у Аману, главном граду Јордана.

Чотрић је указао да највише новца у Србију стиже од дијаспоре из Немачке, на другом месту је Швајцарска, а у врху су и Француска, Аустрија, Турска и Хрватска.

На конференцији, коју су заједнички организовали Парламентарна скупштина Савета Европе и јордански парламент, Чотрић је истакао да сваки четврти становник Србије има члана породице или уже родбине у иностранству, док 11 одсто људи редовно или повремено добија новац путем дознака, те на тај начин скоро 800.000 људи имају додатну финансијску подршку.

Навео је да је у Србији у последњих седам година, захваљујући ангажовању председника и Владе Србије, преполовљена незапосленост, инфлација је у том периоду на рекордно ниском нивоу, наша земља је по истраживању Фајнешел тајмса на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција, а по привредном расту смо у самом европском врху.

“Све то је утицало и на значајно повећање улагања у српску привреду пословних људи нашег порекла из свету, по чему је Србија позивитан пример и за регион и за целу Европу”, рекао је Чотрић на конференцији која је окупила представнике међународних организација, као и влада и парламената више од тридесет земаља из Европе, Азије и Африке

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here