Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

На нашем тржишту први пут појавио се домаћи пуњач за електромобиле. Пуњач је софтверски прилагођен нашој електромрежи и може да се постави на свим објектима који имају довод индустриске струје.

Скоро три године било је потребно да се направи универзални пуњач за електровозила и аутомобиле – „Феман“ који се производи у Јагодини. То је, може се рећи, 100 одсто домаћи производ иако су поједине компоненте купљење у иностранству.

Задатак да је био да се у једном пуњачу пронађу сва три постојећа стандарда која постоје за пуњење аутомобила и он је успешно обављен јер сваки од прикључка има снагу до 60 киловата и може једно возило да допуни за сат времена, а до 80 одсто и за пола часа.

„Има конекторе за америчке, јапанске и европске стандарде, тако да има 60, 60 и 43 киловата, значи око 160 киловата укупне снаге. Прототип је први пут изложен и 100 одсто је српска памет“, објашњава Миодраг Николић из „Фемана“.

Оно што је посебно добро, овакав пуњач је конкурентан и на домаћем и на страном тржишту.

„Наш ће бити око 20.000 евра, а исти такав из увоза око 80.000 евра“, истиче Николић.

Овај пуњач је прошао све контоле и атесте и добио потребне цертификате. Више није у експерименталној фази, већ се може наручити и купити одмах, а највећи купци за сада су јавне гараже и хотели.

„Српска стварност“/ РТС /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here