Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Представници Министарства здравља са директорима свих 158 домова здравља у Србији анализирају њихов рад. Направљен је план за наредни период, а било је речи и о вакцинацији запослених у домовима здравља, која је недавно започела.

Постепено се смањује притисак на ковид систем. То последњих дана уочавају и запослени у ковид амбулантама широм Србије. Нешто бољи подаци, не значе да смемо да се

Доцент др Александар Стефовски, државни секретар Министарства здравља каже да је ноћ била релативно мирна, са 30 прегледа.

“Током јучерашњег дана је било 3.600 прегледа, 1.600 је било првих прегледа. У односу на пре две недеље тај број се смањио, али је последњих дана континуиран, што значи да се грађани придржавају мера,  али не и да треба да се опустимо”, објашњава Стефовски.

Директор Дома здравља “Ниш” доктор Милорад Јеркан истиче да су пре десетак дана имали чак 2.100 пацијената, а са јучерашњим даном, имали су 778 пацијената.

“Од почетка 2021. године, запажамо благи пад ковид амбуланти Дома здравља у Шапцу. То је цифра преко 300. У односу на децембар када је био драстичан број прегледа , свакодневно смо имали преко 400, а некад и 500”, каже др. Јасмина Станковић.

Доктор Бобан Трифуновић из Дома здравља “Голубац” каже да сада имају око 30 прегледа у ковид амбуланти, од тога 10 буде тестирано, позитивно до три пацијента.

“Била је знатно лошија ситуација у децембру када смо имали око 100 прегледа у току дана , када је било тестирано 30-40 и позитивно 20 пацијената”, објашњава Трифуновић.

У борбу за здравље, запослени у домовима здравља крећу додатно наоружани – почела је вакцинација.

Сви здравствени радици који искажу интересовање да се вакцинишу, биће у наредном периоду вакцинисани.

Неки домови здравља су већ обавили вакцинацију: Ниш, Бор, Градски завод за Хитну медицинску помоћ, Хитна помоћ у Нишу и према одређеном распореду у континуитету се наставља даље.

Доктор Јеркан објашњава да су успели да вакцинишу Клинички Центар, све људе из црвене зоне око 550-600. Очекују да ће вакинисаниати још око 300 особа који су заинтересовани,а не налазе се у црвеној зони.

И у наредном периоду домови здравља, примаће и ковид и нековид пацијенте! Ковид амбуланте се неће затварати.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here