Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Милиони људи у Немачкој, међу њима многи српски држављани, тренутно морају да бирају између држављанства које већ имају или немачког али, како преноси “Дојче веле”, следећа влада би могла да омогући двојно држављанство за све.

“Млади људи од 18 година не могу да разумеју што по питању двојног држављанства још имамо правила која су реликт прошлог времена”, рекла је данас копредседавајућа странке Зелених Аналена Бербок за “Дојчландфунк”.

Она је у том разговору потврдила да ће Социјалдемократе, Зелени и Либерали у предстојећим преговорима о коалиционој влади покушати да утабају пут за модернизацију Немачке.

То је нови знак да би идућа власт могла да омогући двојно држављанство, о чему је и раније било речи.

У прелиминарном папиру, који су странке утаначиле у петак, а који сада треба да буде продубљен коалиционим преговорима, стоји да се залажу за “модерни концепт држављанства”.

Осим тога, додаје се да “они који су добро интегрисани у Немачкој и сами се издржавају, треба да брже добијају правно сигурни боравишни статус.”

Сада је у Немачкој двојно држављанство начелно забрањено, осим уколико се ради о држављанима неке друге чланице ЕУ или Швајцарцима.

За милионе миграната и њихове деце то значи да, кад испуне услове за добијање немачког држављанства, морају да одлуче да ли ће постати држављани нове домовине или задржати старо држављанство.

Тренутно се у Немачкој после пет година боравка и рада може поднети захтев за сталну боравишну дозволу, док је захтев за држављанство могућ после осам година.

Тада се полаже и лагани тест познавања немацког правног система, културе и историје, додаје “Дојче веле”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here