Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

У Охриду је заједничким обраћањем новинарима завршен састанак лидера Западног Балкана.

У Северној Македонији данас су разговарали председник Србије Александар Вучић, премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић.

На синоћњем састанку Вучића, Заева и Раме постигнут је договор о заједничким радним дозволама и преласку граница без пасоша

Домаћин Зоран Заев je у обраћању новинарима истакаоје да је иницијатива о слободном кретању робе, услуге, људи и капитала, иза које стоје Србија, Северна Македонија и Албанија, прва самостално покренута иницијатива на Западном Балкану.

“Србија, Албанија и мултиетничка Северна Македонија покренуле су иницијативу којом мењамо регион и позивамо друге партнере на Западном Балкану да нам се придруже, да би постао боље место за живот и био битнији фактор на целом европском континенту”, рекао је Заев.

Председник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре истакао да је важно да се у региону направи амбијент нормалности, а не амбијент сукоба и мржње.  Нагласио је да ће договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом омогућити да грађани Србије у Северну Македонију и Албанију путују само са личним картама.

Вучић је пренео новинарима да ће увођење дежурстава за фитосанитарне инспекције омогућити брже кретање камиона.

“Представници Светске банке рекли су да ће се уштедети око 120 милиона евра само ако се дежурства уведу на појединим прелазима”, рекао је Вучић.

Објашњава да ће пољопривредници од тога имати велику корист.

“Произвођачима парадајза из Албаније биће много лакше да извезу своју робу која је лако кварљива, да зараде и планирају нову производњу”, рекао је Вучић.

Овај договор омогућиће и да, у случајевима када исти инвеститори послују у Србији и Северној Македонији, могу да размењују раднике и инжењере.

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да није идеја да се подели западни Балкан који је ионако расцепкан, већ обухватити све земље Балкана.

– Наша декларација, договор на самиту је записано и усвојено у шест земаља на састанцима које смо имали. Основна карактеристика је да је овај документ унутрашња жеља, а не под патронатом споља – рекао је Рама.

Рама је најавио да ће следећи састанак бити 21. децембра у Драчу, а на том самиту ће бити представник ЕУ за спољну политику Жозеф Борел.

– Желимо да у Драчу видимо и Црну Гору и БиХ који ће желети да уђу у цео овај процес, а да у процес буде укључено и (тзв.) Косово равноправно и на легалним основама, али да избегнем са свима онима који се праве да не разумеју. Није тренутак да објасним зашто треба да схвате, најпре у мом сећању ми смо се суретали, заседали, разговарали и договорили смо се, хармонизовали смо све што је записано, не као један меморандум.

Рама је рекао да пет година од почетка Берлинског процеса учешће Косова није стављено под знак питања.

– Све то значи да Албанија није променила свој став према Србији о признању Косова нити сам ја променио своје мишљење. Србија треба да призна независно Косово. Није оправдање да Косово не уђе у овај споразум. Толико је година прошло и имамо и проблема на граници Косова и Албаније, али грађани не желе да имају проблема са робом која сатима чека на граници или желе да се границе потпуно отворе за четири основне слободе – рекао је Рама.

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић је казао да је састанак добра платформа за перспективу земаља западног Балкана.

– Ово је наставак нашег договора од пре неколико година да се не састајемо у европским градовима, већ у државама западног Балкана како бисмо дефинисали најбоље моделе за решавање изазова са којима се суочавамо. Ми у БиХ немамо консензус ни званичан став о овој иницијативи – рекао је Звиздић.

Он је рекао да ће БиХ свој коначан став ће донети у складу са својим процедурама и после озбиљне анализе овлашћених институција.

– Добили смо потврду да циљ ове иницијативе није да се дерогирају постојећи споразуми попут ЦЕФТА и осталих, већ постоји простор да се сарадња прошири. реба континуиранои радити на унапређењу економске сарадње која ће унапредити процесе изграде помирења у региону – рекао је Звиздић.

Министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић рекла је да је Црна Гора најближа уласку у ЕУ од свих землаја на Балкану јер нема отворене сукобе ни са једним суседом.

– Свака иницијатива до сад која се тицала економске сарадње у ЦГ је била цењена јер убрзава европски пут и интеграције, а иницијатива је била вреднована и по бенефитима за грађане и привреде ЦГ. Мора се доказати који су то бенефити за грађане и привреду и да се овом иницијативом убрзава наш европски пут. ЦГ ће и даље бити поуздан партнер регионалном повезивању – рекла је Секулић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је потом да нема потребу да се додворава некоме и понавља да европски пут нема алтернатиу, већ да улазак у ЕУ не зависи само од самих држава.

– Против које идеје имате шта да кажете, да са личном картом прелазимо границу, да нам камиони брже иду, шта имате против тога да туристи долазе, да имамо више фабрика? Шта имате против тих идеја осим шупљих прича о патриотизму – упитао је Вучић.

– Сви хоћемо да будемо део ЕУ, али то не зависи само од нас, то зависи и од њих. Може шест младића да воли једну девојку, али она може да буде незаинтересована. Ми смо завршили 50 одсто посла да они нама свиђају, али 50 одсто је да ли се ми њима свиђамо. Најважнији је живот наших грађана, мене занима бољи живот мојих људи. Наше анализе говоре да ће прво корист имати грађани Северне Македоније, Албаније, па тек у Србији. Као што за Раму каже да ће бити у Југославији, мени је то смешно. Мени замерају да стварам велику Албанију. Шта имате против тога да се брже пролази камионима – упитао је Вучић.

Он је додао да су званичници западног Балкана “мало старији” и паметнији, па су схватили да је потребно да се удружују уместо да се оговорају.

– Ми се налазимо на еврпоском путу, имамо очи уши, умемо да видимо реалност – рекао је Вучић и додао да ће се са председником Француске Емануелом Марконом видети сутра те да ће питати оно што је важно и за Заева и за Раму.

– Молићу за подршку на европском путу  за све нас и тражићу подршку за овај пројекат – рекао је Вучић.

„ Мали Шенген”, иницијатива коју су покренули лидери Србије, Северне Македоније и Албаније и чије су детаље договорили у Охриду, подразумева више конкретних мера које ће унутар простора три земље региона обезбедити пуну слободу кретања робе, људи, услуга и капитала, што је једна од темељних вредности Европске уније, преноси Танјуг.

То су:

– путовање грађана Србије, Северне Македоније и Албаније унутар простора три земље само уз личну карту;

– својеврстан „мини Шенген”, односно могућност за странце да у земље чланице путују без додатних виза једном када уђу у неку од њих, што би требало да  повећа  број страних туриста и омогући формирање заједничких туристичких понуда и рута;

– заједничке радне дозволе и признавање квалификација и диплома, без додатних процедура, што би обезбедило могућност кретања радне снаге и подигло доступност радне снаге, а тиме и атрактивност целог региона за стране инвеститоре;

– размена студената;

– заједнички пројекти за истраживање и развој;

– увођење 24-часовног радног времена свих инспекцијских служби на границама, са акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, чиме ће се скратити време чекања камиона с робом, а слободан проток робе имаће вишеструке ефекте и подићи конкурентност региона са око 12 милиона становника;

– јединствен „пакет” документације потребне за транзит робе, са акцентом на увођење система са што мање „папира”, који би био у складу са стратегијом дигиталног развоја;

– измене закона из области тржишта капитала, пореског и финансијског система у све три земље, у циљу стварања услова за несметан проток капитала;

– даље јачање прекограничне сарадње у области борбе против транснационалног криминала и тероризма, кроз сарадњу у области миграције и помоћи у ванредним ситуацијама;

– дефинисање сопствених правила у многим областима, у циљу унапређења атрактивности три земље.

Ово је део мера који ће бити дефинисан прецизно у акционом плану, до наредног састанка иницијативе у Драчу крајем децембра.

Иницијатива је отворена за све земље у региону.

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here