Mesto za reklamu

01.07.2021.

Делта сој вируса корона стигао је званично у наше крајеве – регистрован је код две особе на Косову и Метохији. Стручњаци су сагласни да га вероватно већ има и у централној Србији, али још није “уловљен” у лабораторији.

“Да ће делта сој да стигне и код нас било нам је јасно оног тренутка када се појавио у свету. Он је вероватно већ у циркулацији, тако да је једино неизвесно када ће и званично да се изолује”, каже др Миланко Шеклер, имунолог и микробиолог са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву.

Доктор Шеклер напомиње да разлога за бојазан нема, јер делта сој није смртоноснији у односу на остале мутације, само узрокује другачију клиничку слику.

Симптоми су главобоља, сувоћа грла и бол у грлу. Не узрокује повишену телесну температуру и губитак чула укуса и мириса, а код старијих особа може да доведе до обилније секреције из носа.

Најефикаснија заштита су, подсећа, вакцинација, ношење маски и одржавање дистанце.

“Превише смо се опустили и многи више не носе маске. То је велики проблем, поготово за невакцинисане који су на највећем удару новог соја. Зато апелујем да они који се нису имунизовали, то ураде што пре, а маске је неопходно да се носе у свакој прилици. Да је вакцина најбоља заштита сведочи пример Велике Британије, где је 80 одсто грађана примило прву дозу цепива, тако да је међу новозараженима број вакцинисаних и ревакцинисаних свега један на 100”, објашњава за “Новости” др Шеклер.

Уколико имунизација у Србији остане на свега 50 одсто вакцинисаних, сценарио који нас чека на јесен, како наводи др Шеклер, јесте 4.000 заражених на дневном нивоу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here