Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да држава има план да за предузећа која су годинама била на терету буџета, а нека су још увек, пронађе стратешке партнере, као што је то урадила у случајевима РТБ Бор, Железаре Смедерево и Пољопривредног комбината Београд (ПКБ).

Брнабић је у интервјуу за агенцију Танјуг навела да држава има план и за Јавно предузеће за подземну експлоатацију угља “Ресавица”, чија би четири рудника по препоруци Међународног монетарног фонда (ММФ) требало затворити.

Рудари не морају да брину, држава их неће оставити без посла, поручила је премијерка и објаснила да неће бити затворен ниједан рудник све док за 3.500 радника овог предузећа не буде обезбеђено алтернативно запослење.

Влада, како је указала, има добро припремљен социјални програм који ће понудити радницима четири, од шест рудника предвиђених за затварање.

Она је, говорећи о плановима државе за решавање питања неколико важних предузећа, напоменула и да се за ХИП “Азотара Панчево”, која је отишла у стечај, тражи стратешки партнер, док је Метанолско-сирћетни комплекс Кикинда успео да се опорави и сада послује позитивно.

Премијерка је подсетила на то да на два претходна позива за стратешко партнерство за МСК а.д. Кикинда није било заинтересованих, па је одлучено да се не објављује трећи позив за ту компанију, с обзиром на то да би у том случају вредност понуђеног предузећа била свега 30 одсто од његове процењене вредности.

Према њeним речима, у овом тренутку то је мање од обртног капитала МСК и зато се тражи стратешки партнер.

Слична ситуација је и када је реч о “ХИП-Петрохемијa”, за коју држава такође тражи партнера, навела је она и додала да заинтересованих има, али за сада понуде нису у складу са очекивањима државе.

“ХИП-Петрохемија” и МСК више нису терет за буџет, а обе компаније су стабилизоване, покривају своје издатке и стабилно послују, подвукла је Брнабић.

Одговарајући на питање новинара да ли су министарства већ доставила предлоге својих буџета за 2020. и да ли ће државна каса бити увећана следеће године, Ана Брнабић је објаснила да је рок за то 1. септембар.

Одлука о увећању буџета зависиће и од тога какав буде економски раст ове године, нагласила је премијерка, изразивши уверење да ће пројектовани раст од 3,5 одсто бити достигнут.

Брнабић је најавила да ће се Влада трудити да буџет пре усвајања у Скупштини представи јавности, како би се грађани упознали са приоритетима за 2020. годину.

У овом тренутку, како је подсетила, у Србији су већ покренути велики инфраструктурни пројекти који захтевају озбиљно финансирање, које ће делом ићи из буџета за 2020. годину.

Ускоро креће изградња Моравског коридора, затим трећа и последња деоница изградње брзе пруге од Новог Сада до Келебије, наредне године почиње изградња Фрушкогорског коридора и брзе саобраћајнице Рума–Шабац–Лозница, док се у септембру очекује почетак радова на деоници Сремска Рача–Кузмин и Тутин–Нови Пазар, прецизирала је она.

Након тога следе инвестиције у оквиру пројекта “Милијарда евра у здравствени систем”, најавила је Брнабић, објаснивши да ће део тих средстава бити издвојен из раста српске економије и буџета, а део из кредита.

Премијерка је предочила да ће анализе Министарства финансија показати за који пројекат се у конкретном случају више исплати да буде финансиран из државне касе, а за који из повољних кредита.

У складу са тим, она је најавила да се крајем ове или почетком следеће године очекује почетак реконструкције Клиничког центра Војводине, а у току је припрема техничке документације за КЦ Крагујевац.

Према њеним речима, у буџету за наредну годину планирана су издвајања и за повећање плата, пензија и минималне цене рада.

Председница Владе је изразила очекивање да ће Србија ове године напредовати на “Дуинг бизнис листи” Светске банке, оценивши да није недостижно да будемо рангирани међу првих 30 земаља на тој листи.

Циљ јесте прилично амбициозан, оценила је она, подсетивши на штрајк у Републичком геодетском заводу (РГЗ) почетком ове године, који би могао да се одрази на брзину издавања грађевинских дозвола, а тиме и на позицију Србије на поменутој листи.

У складу са тим, Брнабић је указала на низ добрих пројеката дигитализације у РГЗ-у, али и у бројним другим институцијама.

Следеће године очекујем да Србија унапреди своју позицију и на листи Уједињених нација, која се бави напретком електронских управа у свету, пренела је премијерка и додала да је њена мисија да Србија по питању е-управе буде лидер у Европи.

Веома важно за нашу земљу је то што нас је “Фајненшел тајмс” поново прогласио за лидера у привлачењу страних директних инвестиција и то је оно што најбоље показује резултате реформи у задњих пет година, закључила је Брнабић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here