Mesto za reklamu

05.02.2021.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров саопштио је да је амерички државни секретар Ентони Блинкен честитао Русији на ефикасности руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

„Јуче сам разговарао о томе са Ентонијем Блинкеном, дотакли смо се теме ‘Спутњика’. Он је честитао на томе што вакцина даје резултате и договорили смо се да унапређујемо контакте између одговарајућих наших лабораторија, научника, произвођача, и да видимо да ли постоји могућност за сарадњу на том фронту“, рекао је Лавров током прес-конференције након састанка са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом који борави у посети Москви.

Руски дипломата је истакао да се са појединим европским колегама већ воде детаљни разговори на ту тему, и да је низ земаља заинтересован за куповину и производњу руске вакцине против короне на својој територији.

Претходно је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао да се нада да ће Унија моћи да региструје руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“.

Подсетимо, угледни научни часопису „Лансет“ саопштио је да је „Спутњик Ве“ (Sputnik V) сигурна и ефикасна вакцина која пружа потпуну заштиту од тешких случајева болести ковид 19. Након вишемесечних истраживања руских имунолога у којима је учествовало 19.866 добровољаца завршена је трећа фаза клиничких испитивања која је потврдила ефикасност вакцине од 91,6 одсто.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here