Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Четворо држављана Србије евакуисано је ноћас из Вухана, епицентра заразе коронавирусом. Они су добро и на путу су за Француску, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за телевизију Хепи да би они око 14 часова требало да слете у француски град Истер. Они су прошли контролу, нису заражени, али је, у оквиру превентиних мера, предвиђен карантин. Француска је предвидела карантин од 14 дана или да их ми преузмемо”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, процес евакуације је компликован и пребацивање држављана из провинције Вухан требало је да почне око 22 сата, али су они кренули тек у 02.30 по нашем времену.

Број заражених новим коронавирусом премашио је број оболелих од САРС-а, епидемије из 2003. године, с којом се често пореди новонастала.

Од овог вируса већ је преминуло 305 особа, а забележен је и први смртни случај ван Кине – на Филипинима, где је преминуо кинески држављанин (44) из Вухана пошто му је констатована тешка упала плућа.

Своје држављане из епицентра заразе извлаче и Сједињене Државе, Француска, Велика Британија, Индија, Јапан, Тајланд, а у суботу увече је авионом из Вухана евакуисано и више од 100 држављана Немачке.

Истовремено, Кина чартер летовима из иностранствама кући враћа грађане провинције Хубеи.

Двадесетак кинеских градова је у карантину, али читава Кина живи у некој врсти незваничног карантина, будући да су поједине земље, попут Америке и Аустралије, укинуле до даљег летове ка Кини, а Русија је затворила границу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here